Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Marian Svensson Hallberg, Regionförbundet Örebro testar simulator med vägledning av Oryx vd, Clarence Jacobsson.

Lyssna

Simulatorer gör gruvarbetet säkrare och mer effektivt

Två veckors utbildning i simulator ersätter att gå dubbelt i tre månader med en erfaren maskinoperatör i gruvan. Dessutom blir utbildningen kvalitetssäkrad, då det går att kontrollera och även examinera i olika moment.
Oryx utvecklar simulatorer för utbildning av gruvoperatörer i hela världen och startade sin verksamhet -98.

Två veckors utbildning i simulator ersätter att gå dubbelt i tre månader med en erfaren maskinoperatör i gruvan. Dessutom blir utbildningen kvalitetssäkrad, då det går att kontrollera och även examinera i olika moment.
Oryx utvecklar simulatorer för utbildning av gruvoperatörer i hela världen och startade sin verksamhet -98.

– För oss som ska utveckla kompetensförsörjning för gruv- och mineralnäringen är Oryx och simulatorer är självklar utgångspunkt, berättar Lennart Gustavsson som är projektledare för Region Västerbottens del i Gruvkomp.
Gruvkomp är ett regeringsuppdrag till fem län. Under två år arbetar regionerna var för sig och tillsammans för att komma fram till förslag på utveckling av kompetensförsörjning till gruv och mineralnäringen. (Västerbotten, Norrbotten, Västmanland, Örebro och Dalarna).

Svenska simulatorer i hela världen
Australien utbildar 50 000 gruvoperatörer om året och för det använder man upp emot 30 simulatorer. När ett företag uttrycker ett behov, då far Urban Wiklund, iväg direkt för att på plats lösa företagens problem.

Urban Wiklund 500 pxUrban Wikman, säljare och utvecklare vid Oryx i Umeå beskriver att det är stor skillnad mellan simulatorer och simulatorer. Oryx utvecklar sin utrusning för att operatörerna ska träna i realtid där omständigheter liknar riktigt operatörsarbete så nära det bara går.
– Tyvärr är många simulatorer på marknaden, allt för lika spelprogram och ger för lite input till föraren, säger Urban Wikman.

Simulatorer anpassade för olika bergarter
Oryx utvecklar sina simulatorer tillsammans med de företag som har maskiner i världens gruvor. De utbildar också personer som i sin tur utbildar gruvoperatörer för arbete i en speciell gruva.
Hur hanterar Oryx att gruvorna runt om i världen ser olika ut och att berg i olika miljöer har olika egenskaper?
– Våra simulatorer har sprickor anpassade för olika bergarter, vi har vatten, man ska köra fast och lära sig att vrida ur maskinen ur just landets specifika bergförhållanden, berättar Urban Wikman.

Tjejer en möjlighet för gruvnäringen
Ett bekymmer uttrycker Urban Wikman, är att det är så få kvinnor i gruvnäringen, trots att de ofta är både skickligare gruvoperatörer och bättre på att ta hand om sina maskiner.
– En möjlighet som vi utnyttjar är att plocka in tjejerna först så de får ett försprång jämfört med killarna, säger Urban Wikman.

Men utbildning är även bra för att utveckla kunskapen hos de som redan hunnit arbeta en tid som operatörer.
– En dag i simulator förfinar kunskapen, utvecklar och effektivisera processen och ökar dessutom säkerheten, säger Urban Wikman.

För mer information:
Lennart Gustavsson, projektledare för Gruvkomp Region Västerbotten och ordförande för Georange, 070 343 96 85

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut
17 juni, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström
 • Fakta Oryx
  Oryx startade 1998 och har idag ett 60-tal anställda. Ungefär 100 simulatorer byggs varje år i industrilokaler på Umestan. I sitt sortiment har Oryx ett 50-tal simulatorer för gruvindustrin, entreprenadmaskiner, containerhantering med hamnkranar och skogsindustrin. Utvecklingen sker i nära samverkan med gruvföretag och maskinleverantörer.
  Australien har uppmätt att användning av simulator minskar utbildningskostnader minskar med 62, Burträsk Naturbruksgymnasiet har minskat kostnader för maskinunderhåll med 85 procent med hjälp av simulatorer i undervisningen. En bättre yrkesskicklighet minskar bränslekostnaden med 10 procent.

  Oryx ser fördelen av att unga människor spelar dataspel
  En normal 21-åring har spelat 10 000 timmar, vilket är lika mycket som lektionstiden i grundskolan. 500 miljoner unga spelare varje dag.
  Genom dataspel lär de sig att vara optimistiska, våga pröva igen, samarbete vilket är egenskaper som är bra grund för hög produktivitet. Dataspelande utvecklar kunskapen att använda joysticks och en känslighet som kommer till nytta som maskinoperatör.

Kommentarer