Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Yrkeslandslaget 2013. Vinnare i respektive gren i Yrkes-SM 2014 blir del i landslaget för 2014 och tävlar i Lille, oktober 2014 och Sao Paolo 2015. Foto: WSS

Lyssna

Tävlande i Yrkes-SM från Västerbotten

Den 14–16 maj 2014 kommer över 10 000 elever att besöka Yrkes-SM i Umeå för att låta sig inspireras av yrkesskickliga ungdomar.
100-tals ungdo­mar tävlar i över 40 yrken inom bland annat bygg, design, industri, it, service, teknik och vård och samtidigt visa upp sina yrken för besökarna. Yrkes-SM är en unik möjlighet att få se, prova-på och få svar på frågor om ett stort antal framtidsyrken.

Nu är det alldeles strax dags för Yrkes-SM!

Den 14–16 maj 2014 kommer över 10 000 elever att besöka Yrkes-SM i Umeå för att låta sig inspireras av våra allra mest yrkesskickligaste ungdomar i Sveri­ges största och jobbigaste yrkestävling.

Under tre dagar kommer 100-tals ungdo­mar att tävla i över 40 yrken inom bland annat bygg, design, industri, it, service, teknik och vård och samtidigt visa upp sina yrken för besökarna. Yrkes-SM är en unik möjlighet att få se, prova-på och få svar på frågor om ett stort antal framtidsyrken.

Musik- och radioprofilerna Carolina Miskovsky och Gerhard Stenlund är Yrkes-SM-profiler och konferencierer under SM-dagarna. De kommer tillsammans med åskådarna bland annat att intervjua och besö­ka så många yrken som möjligt samt prova på dessa och sedan utse mässans bästa prova-på-aktivitet.

Välkommen till Sveriges jobbigaste evenemang.
Se programmet: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2014/05/PROGRAMTIDNING_Yrkes-SM2014-2.pdf

Klara att tävla från Västerbotten:
Isoleringsplåtslagare: Johan Sandberg, Umeå, Bilfinger Industrial Services Sweden AB Umeå
Träarbete: Glen Dackmo, Tannbergsskolan Lycksele
Träarbete: Mattias Orava, Tannbergsskolan Lycksele
It, nätverk, systemadministration: Axel Gustavsson, Dragonskolan Umeå
Yrkesförare: Hampus Gustafsson, Nordmaling, Liljaskolan, Vännäs
Telekommunikation: Mattias Lindström, Umeå, Dragonskolan, Delt

Ett stort antal elever från gymnasiesärskolan tävlar i:
Administration, handel och varuintag
Djurskötare
Traktorkörning
Truckkörning
Särskoleeleverna kommer från: Fridhemsgymnasiet, Tannbergsskolan, Forslunda och Naturbruksgymnasiet i Burträsk

Se hela listan med tävlande: http://worldskills.se/yrkes-sm/tavlande/
För kontakt med tävlande, kontakta respektive gymnasieskola eller företag.

För mer information:
http://worldskills.se/yrkes-sm/
Katarina Sjöström, utbildningsstrateg, Region Västerbotten, 070 377 37 20

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43

Fakta Yrkes-SM 2014
27 tävlande yrken, 15 uppvisningsyrken och 7 grenar som uppvisningstävlar från Särskolor i Västerbotten, totalt 49 yrken, allt från billackerare till vårdyrken. Dessutom deltar elever från väktarutbildningen, Tolk, Barn och Fritid och Handelsprogrammet som värdar och värdinnor. Under tre dagar fylls hela Noliaområdet, såväl ute som inne. Vinnarna av respektive yrkeskategori blir en del av Yrkeslandslaget som tävlar i EM i Lille i oktober samt i VM i Sao Paulo 2015.

Utöver tävlingarna genomförs en rad konferenser och seminarier för bland annat studie- och yrkesvägledare och för skolchefer och skolpolitiker om aktuell skolpolitik.
För besökande ungdomar erbjuds guidning av studenter från Studie- och yrkesvalsprogrammet vid Umeå universitet. I år deltar även gymnasiesärskolan för första gången inom bland annat vård och omsorg, handel, fastighet, matlagning och lantbruk samt en rad estetiska områden.
Yrkes-SM 2014 genomförs i samarbete mellan WorldSkills Sweden och Region Västerbotten, Nolia, Umeå kommun i samverkan med en rad andra kommuner i norr.

För mer information och pressbilder: www.worldskills.seTävlingssajt: www.yrkessm.se

Skriv ut

7 maj, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer