Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Träbyggande, integration och hållbarhet- möjligheter för Lycksele

F.d. bostadsminister Stefan Attefall hade flera förslag på hur Lycksele och Västerbotten kan växa med hjälp av de stora samhällstrenderna.

Vid Guldkalaset i Lycksele den 13 november gav Lyckselesonen Stefan Attefall, f.d. bostadsminister (KD) sin syn på framtidens utmaningar.

Bland de faktorer som påverkar vår omvärld mest redan idag finns bland annat en globaliserad ekonomi, miljö- och klimatomställningar, den teknisk utveckling och digitalisering och stora demografiska förändringar.

– Tänk om Lycksele kan bli den kommun i Sverige som blir bäst på att integrera alla flyktingar, vilken konkurrenskraft det skulle bli, sa Stefan Attefall.

Attefall tror att kapitalet söker nya sorters investeringar, hållbara och långsiktiga investeringar.

– Man är intresserad av stabila placeringar, inte snabba pengar. Hur Västerbotten kan dra nytta av detta är det intressanta. Det går att attrahera kapital även till Lycksele.

Som före detta bostadsminister kunde inte Stefan Attefall låta bli att kommentera bostadsläget, bland annat genom att lyfta byggandet i trä:

– Hus ska vara hållbara idag, och då är det bästa alternativet att bygga i trä. Vilka kan trä? Västerbotten så klart!

En annan faktor som lyftes fram som en faktor till den rådande urbaniseringstrenden var media. Stefan Attefall var inte blyg med sina åsikter:

– Hur blev exempelvis Slussen en riksangelägenhet? Det är ju en kommunpolitiks fråga för Stockholm. Det beror på att alla journalister bor vid Slussen. Samma sak är det med högre statliga tjänstemän, de kommer alla från Stockholmsregionen. Klart det påverkar landets utveckling.

Skriv ut

16 november, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer