Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Västerbotten är en av Europas ledande innovationsregioner

EU rankar för sjätte gången regioners innovationsprestanda där Västerbotten är en av 36 ledande regioner i Europa.

EU rankar för sjätte gången regioners innovationsprestanda där Västerbotten är en av 36 ledande regioner i Europa.

Årligen rankar EU-kommissionen den regionala resultattavlan för innovation (RIS) som ger en jämförande bedömning av innovationsprestanda över 214 regioner i 22 EU-länder. Rankingen jämför en regions prestation i relation till medlemsstatens innovationsnivå, samt andra medlemsstater i EU. Rankingen bygger bland annat på små och medelstora företags prestation.

-Det här är ett jätteroligt besked, Innovationsregionen Västerbotten lever upp till namnet, säger Jonas Lundström, chef för enheten för näringsliv och samhällsbyggnad vid Region Västerbotten.

Samtliga av de regioner som enligt rankingen är innovationsledande finns i länderna Danmark, Sverige, Finland, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. Att Västerbotten toppar rankingen förvånar inte Jonas Lundström:

-Det finns en stor innovationsförmåga i länets företag, t.ex. inom clentech och medtechområdet. Region Västerbotten är också grundare av Innovationsloopen och det internationella projektet Osiris, båda med syfte att främja öppna sociala innovationer. Vi satsar på innovationsspåret helt enkelt.

Osiris är ett EU-finansierat Interreg-projekt där Region Västerbotten är lead partner bland sex andra europeiska regioner. Tillsammans sker erfarenhetsutbyte och utförande av socialt innovationsfrämjande, där samhällets alla parter involveras i framtagandet av nya produkt- och företagsidéer med syfte att lösa aktuella samhällsutmaningar. Konceptet har under 4 år prövats i samband med konferensen Mötesplats Lycksele och har genom Osiris-projektet gått på export ut i Europa.

Läs mer om rankingen här.

För mer information:

Jonas Lundström

070, 549 33 38, jonas.lundstrom@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör opinionsbildning

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Skriv ut
15 september, 2016 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Bilagor

Kommentarer