Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Västerbotten får exportcenter

Västerbotten blir ett av de första länen i Sverige, utvalda av regeringen, som tilldelas ett regionalt exportcenter. Centret ska fungera som en sluss för företag som vill ta klivet ut på exportmarknaden. Målet är att få fler företag att sikta utanför landets gränser.

– Det här är en mycket god nyhet. Att Västerbotten får förtroende, som ett av de första länen, att upprätta ett exportcenter. Det beror på flera saker, att vi har bra förutsättningar, att vi redan är duktiga på export men också att vi har ett ekosystem av innovativa företag med globala produkter och stor potential, säger Erik Bergkvist (S), regionråd i Västerbotten.

Den svenska exporten går generellt sett bra. Den har ökat med fem procent i hela landet det senaste året, vilket kan jämföras med en ökning på endast en procent i genomsnitt under de senaste åtta åren. OchVästerbotten överträffar glädjande nog de siffrorna med en åttaprocentig ökning under 2015.

– Det är givetvis inspirerande och glädjande av vi överträffar landets redan goda siffror, men samtidigt inte överraskande. Vi har väldigt mycket att erbjuda resten av världen, i form av unika personer, produkter och tjänster, men vi vet samtidigt att vi kan bli ännu bättre. Exportcentret är en viktig pusselbit i arbetet framåt, säger Erik Bergkvist (S).

Det finns nämligen en stor potential kvar att utnyttja. Andelen företag som exporterar är endast 10 procent och ett mål med centret i Västerbotten är att öka den andelen.

Regeringen har valt sex län som pionjärer i satsningen: Västerbotten, Skåne, Västra Götaland, Kronoberg, Östergötland och Dalarna. Västerbottens exportcentra kommer att erbjuda företagare stöd i sin internationalisering eller exportsatsning, och de ska även underlätta för företagen att hitta rätt bland andra offentliga aktörer som på olika sätt ger support. En ambition på centren ska vara att alla företagare ska få hjälp med sina frågor inom 24 timmar.

– Vi välkomnar denna offensiva satsning från regeringen. Vi är en region med stark export och många erfarenheter från detta. Vi kommer tillsammans med de övriga att kunna nå bra resultat för norra Sverige, avslutar Erik Bergkvist (S).

Västerbottens exportcentrum kommer att samla och bjuda in stora delar av innovationssystemet, det vill säga Region Västerbotten, som har det övergripande utvecklingsansvaret, tillsammans med Almi Företagspartner, nätverket Enterprise Europe Network, Sveriges export- och investeringsråd (Business Sweden), Exportkreditnämnden och Tillväxtverket men även företagsinkubatorer och lokala näringslivskontor kommer att bidra.

För att ta del av Regeringens pressmeddelande se denna länk.

Kontaktperson
Erik Bergkvist | erik.bergkvist@regionvasterbotten.se | 070-618 68 55

Presskontakt
Nicklas Berglund, kommunikatör | nicklas.berglund@regionvasterbotten.se | 070-606 96 60

Skriv ut

18 mars, 2016 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer