Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Västerbottens kommuner toppar företagsklimatet

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Majoriteten av Västerbottens kommuner ligger i det övre skiktet, där också ett tydligt samband syns mellan god bredbandsuppkoppling och företagares förutsättningar.

– Elva av Västerbottens 15 kommuner ligger i det övre skiktet när det gäller rankningen som grundar sig på frågan till företagen om man har god tillgång till en snabb bredbandsuppkoppling. Det är ett bevis på att Västerbottens satsningar på bredband sedan år 2000 har varit lyckosamma, säger Eva-Marie Marklund, Bredbandskoordinator vid Region Västerbotten.

I den rankning som Svenskt Näringsliv genomför varje år vägs 18 olika faktorer. Bland faktorerna som vägs in finns bland annat tillgång till bra bredband, kompetensförsörjning och dialogen med kommunen. Syftet med undersökningen är att visa var i landet de bästa förutsättningarna finns för att starta och driva företag.

Vid en jämförelse av Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet med Post- och telestyrelsens kartläggning av företagens tillgång till snabbt bredband har Bredbandsforum sett ett tydligt samband i de kommuner där företagen totalt sett är mest nöjda med sina förutsättningar, har fler företag också tillgång till snabbt bredband. Sambandet har setts under åren 2014-2016.  I en ny jämförelse med siffror från 2017 finns samma samband.

Här kan du läsa mer och se hur specifika kommuner rankas.

För mer information

Eva-Marie MarklundBredbandskoordinator Region Västerbotten

070-585 05 76, eva-marie.marklund@regionvasterbotten.se

Skriv ut

13 november, 2017 | Olivia Collin

Kommentarer