Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Foto: Damien Kuhn

Lyssna

Västerbottensaktörer samlas för mer mat från Västerbotten

Fredag den 8 december arrangeras ett uppstartsmöte för arbetet med att ta fram en regional livsmedelsstrategi och plattform för Västerbottens utveckling av livsmedelsnäring. Syftet är att öka tillväxt, arbetstillfällen och andelen västerbottniska livsmedel både på nationella och internationella tallrikar.

Alla måste ha mat, det finns ingen anledning att inte det mesta vi äter kan produceras nära oss, säger Erik Bergkvist (s), regionråd vid Region Västerbotten.

Under våren 2017 beslutades att Region Västerbotten ska ta fram en regional livsmedelsstrategi för skapa tillväxt och arbetstillfällen, men också för att höja graden av självförsörjning och skapa hållbar livsmedelsproduktion.

Den 8 december arrangeras ett uppstartsmöte på Folkets Hus i Umeå för projektet Mer mat från Västerbotten – en samverkansplattform och strategiarbete för ökad livsmedelsproduktion i Västerbotten. Med i dagens program är bland andra Lotta Folkesson, ordförande för LRF Västerbotten och Kajsa Berggren, landsbygdsdirektör. Hela programmet finns här.

–  Vi är glada över att äntligen få sätta igång processen, och att intresset är så stort av att vara med. De som inte är med idag har alla möjligheter att engagera sig under resans gång. Vi vill skapa en plattform för samarbete mellan många olika aktörer för att stärka livsmedelsnäringen i Västerbotten, säger Lena Friborg, energi- och miljöstrateg vid Region Västerbotten.

De drygt 90 deltagarna består av kommuner, intresseorganisationer, jordbruks och livsmedelsföretag med flera. Syftet med en bred målgrupp är att få så många aktörer som möjligt med olika infallsvinklar att tillsammans utforma livsmedelsstrategin.

Arbetet kommer fortsättningsvis att bedrivas tematiskt med arbetsgrupper, analyser, workshops och handlingsplaner för olika teman. Några av utmaningarna som kommer att bearbetas är; generationsskiften i jordbruksföretagen, mer lokal mat i de offentliga köken, försörjningstrygghet och krisberedskap, lönsamhetsfrågor i primärproduktionen och utmaningar kring regler och villkor i branschen.

Följande rapport är beställd av Region Västerbotten, LRF och Länsstyrelsen i Västerbotten och kommer att presenteras under dagen Livsmedelsproduktion i Västerbotten

Tid: 8 december 2017, 09.30-16.00
Plats: Umeå, Folkets hus

För mer information

Erik Bergkvist (s), regionråd vid Region Västerbotten
070-618 68 55, erik.bergkvist@regionvasterbotten.se

Lena Friborg, energi- och miljöstrateg vid Region Västerbotten
070-316 37 22, lena.friborg@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Olivia Collin, kommunikatör vid Region Västerbotten
073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

8 december, 2017 | Olivia Collin

Kommentarer