Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Yrkeslandslaget 2013. Vinnare i respektive gren i Yrkes-SM 2014 blir del i landslaget för 2014 och tävlar i Lille, oktober 2014 och Sao Paolo 2015. Foto: WSS

Lyssna

Yrkes-SM fyller Nolia med rekordmånga yrken

27 tävlande yrken och med uppvisningsyrken hela 40 stycken, allt från billackerare till vårdyrken. Under tre dagar fylls hela Noliaområdet, såväl ute som inne.
– Vi ser fram emot ett stort arrangemang. WorldSkills Sweden, WSS berättar att det aldrig tidigare varit så många yrken anmälda, berättar Katarina Sjöström, utbildningsstrateg, Region Västerbotten.

27 tävlande yrken och med uppvisningsyrken hela 40 stycken, allt från billackerare till vårdyrken. Under tre dagar fylls hela Noliaområdet, såväl ute som inne. 

– Vi ser fram emot ett stort arrangemang. WorldSkills Sweden, WSS berättar att det aldrig tidigare varit så många yrken anmälda, berättar Katarina Sjöström, utbildningsstrateg, Region Västerbotten.

Klart är också att värdar för Yrkes-SM är radioprofilerna Carolina Miskovsky och Gerhard Stenlund.

Läs nyhetsbrev: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2014/02/NYHETSBREV_ysm_2014_skola_v2.pdf

Vinnare tävlar i Frankrike och Brasilien
–  Yrkes-SM är högintressant för hela norra Sverige då intresset för praktiska gymnasieutbildningar har minskat trots de goda möjligheterna till jobb i flera branscher, säger Katarina Sjöström, utbildningsstrateg Region Västerbotten.
Vinnarna av respektive yrkeskategori blir en del av Yrkeslandslaget som tävlar i EM i Lille i oktober samt i VM i Sao Paulo 2015.

Digert program för både vuxna och unga
Utöver tävlingarna genomförs en rad konferenser och seminarier för bland annat studie- och yrkesvägledare och för skolchefer och skolpolitiker om aktuell skolpolitik.
För besökande ungdomar erbjuds guidning av studenter från Studie- och yrkesvalsprogrammet vid Umeå universitet. I år deltar även gymnasiesärskolan för första gången inom bland annat vård och omsorg, handel, fastighet, matlagning och lantbruk samt en rad estetiska områden.

Yrkes-SM 2014 genomförs i samarbete mellan WorldSkills Sweden och Region Västerbotten, Nolia, Umeå kommun i samverkan med en rad andra kommuner i norr.
2012 arrangerades Yrkes-SM i Malmö.

Pressbilder: www.worldskills.se/press
Tävlingssajt: www.yrkessm.se
Prisutdelning sker under eftermiddagen den 16 maj.

För mer information kontakta:
Katarina Sjöström, strateg inom utbildning och kompetensförsörjning, Region Västerbotten, 070 377 37 20
Tommy Hellström, WorldSkills Sweden, 070 534 30 28
Inger Bäckström, Nolia AB, 070 559 63 52
Ulrika Larsson, Umeå kommun, 070 583 92 54

Presskontakt:
Mariann Holmberg, Region Västerbotten, 072 222 73 43, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se

Yrkesutbildning ger jobb
9 av 10 som går fordonsprogrammet får jobb. 8 av 10 som går elprogrammet får jobb, 9 av 10 som går byggprogrammet får jobb. Det här är bara några exempel på yrkesområden i SCB:s undersökning som visar att det finns många utbildningar som kan ge dagens unga jobb. Det gäller bara att göra dem mer kända. Inom många av de jobb som medverkar på Yrkes-SM saknas det arbetskraft. Både idag och framöver. Källa: SCB Temarapport 2011:1.

WorldSkills Sweden
WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Genom samarbeten med företag, yrkesnämnder, branschorganisationer och skola har detta samarbete i uppdrag att höja statusen, intresset och kvaliteten på yrken och yrkesutbildning. WorldSkills Sweden ansvarar för svenska Yrkeslandslagets deltagande i Yrkes-VM (WorldSkills) och EuroSkills samt är arrangör av Yrkes-SM.

Yrkeslandslagets huvudsponsorer är AFA Försäkring som värnar arbetsmiljö samt AMF som fokuserar på hållbara pensionslösningar.

Skriv ut

24 februari, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer