NYHETER 2022-12-01

Nu kan västerbottningarna se sina provsvar i journalen på 1177.se

Nu kan den som lämnat prov i Västerbottens län se många av sina provsvar genom att logga in på 1177.se.

En äldre kvinna och en äldre man som joggar tillsammans.
Se provsvar genom att logga in med e-legitimation på 1177.se. Foto: Mostphotos.

Genom att logga in med e-legitimation på 1177.se kan invånare bland annat kontakta vården på ett säkert sätt, se sina recept och läsa sina journalanteckningar. Nu visas även provsvar i journalen.

– Allt fler länsbor loggar in på 1177.se för att se sin journalinformation. Vi är därför glada över att nu också ge tillgång till provsvar – det är en efterlängtad nyhet, säger Malin Åberg, kommunikationsdirektör i Region Västerbotten.

Se provsvar

För att se sina provsvar behöver man göra följande:

  1. Logga in med e-legitimation på 1177.se
  2. Välja Journalen
  3. Välja Provsvar

När syns provsvaren?

Provsvaret blir synligt i journalen samtidigt som vården får tillgång till det. Men det finns undantag. Vissa provsvar behöver godkännas av en läkare innan de blir synliga för invånaren. Det gäller till exempel cancerprover. Som längst kan det dröja upp till 14 dagar från att vården får provsvaret tills invånaren kan se det.

Invånaren kommer fortfarande att få vårdgivarens bedömning av provsvaret på det sätt som man kommit överens om, till exempel genom ett brev som skickas hem med posten.

Förhoppning om att visa fler provsvar

I dagsläget är det de vanligaste provsvaren för blodprov, urinprov och andra vätskeprov som går att kan ta del av genom att logga in på 1177.se. Det gäller endast prov som lämnats efter den 29 november i år och provet behöver även vara beställt av en vårdverksamhet som redan visar annan information i journalen.

Läs mer om vilka verksamheter som inte visar information i journalen på 1177.se

– Det här är första steget, men förhoppningen är att invånarna i Västerbotten ska kunna se fler typer av provsvar i journalen i framtiden. Genom att ta del av sin egen vårdinformation kan man vara mer delaktiga i sin egen vård. Det är en viktig del i regionens omställning till god och nära vård, säger Ragnberth Helleday, överläkare och projektägare för införandet av provsvar i journalen, vid Region Västerbotten.

Frågor om provsvar

Den som har frågor om sitt provsvar ska kontakta den mottagning som beställt provtagningen. Det går inte att ringa telefonnummer 1177 för att få ett provsvar, få hjälp med att tolka ett provsvar eller få teknisk support för att logga in på 1177.se eller att hitta i journalen.

Tillbaka till nyhetslistan