Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

20 år med avfall och fortfarande lika kul

- Att sortera glas, var en av de första frågor som diskuterades i Samrådsgrupp Avfall, berättar Agneta Lantto Forsgren, sektionschef avfall i Skellefteå kommun och ordförande för Samrådsgruppen Avfall.

– Att sortera glas, var en av de första frågor som diskuterades i Samrådsgrupp Avfall, berättar Agneta Lantto Forsgren, sektionschef avfall i Skellefteå kommun och ordförande för Samrådsgruppen Avfall.
Nu firar nätverket för avfallsfrågor 20-årsjubileum och gör det med en historisk tillbakablick.
– Det har verkligen hänt mycket på avfallsområdet. Nu är sortering en självklarhet och andra frågor som exempelvis samråd med producenter och upphandlingar fått större utrymme säger, Agneta Lantto Forsgren.

Avfall för glesbygd synligt nationellt
Samrådsgrupp Avfall samordnas av Region Västerbotten och i nätverket ingår alla tjänstemän i Västerbotten som på något sätt jobbar med avfallsfrågor. För kommunerna är nätverket ett forum för att samordna transporter, upphandlingar, taxor och avgifter men även för att gemensamt svara på remisser.
– Det är jätteviktigt att glesbygdsfrågor som långa transporter blir synliga i nationella avfallsutredningar. Vi måste hjälpas åt att tala om hur vi vill hantera sopor i norra Sverige, beskriver Agneta Lantto Forsgren.

Kunskapsutbyte
Om någon kommun har ett problem, då lyfts frågan alltid i nätverket för att så långt det är möjligt dra nytta av tidigare erfarenheter.
– Det är inte lätt att vara ensam ansvarig i en liten kommun utan kollegor inom samma område. Extra knepigt är det om man är nyutbildad. Genom nätverket har vi kollegor i hela Västerbotten, säger Agneta Lantto Forsgren.

Stort som smått hanteras i nätverket för avfallsfrågor.
– Vi sparar både tid och pengar genom samarbete. Nätverket gör också att vi använder samma definitioner som att grovavfall betyder precis samma sorts sopor oavsett vilken kommun man pratar med, avslutar Agneta Lantto Forsgren.

20-årsjubileet går av stapeln i Lycksele den 14 och 15 december
Läs program

Kontakt:
Inger Olofsson, samordnare för Samrådsgrupp Avfall,inger.olofsson@regionvasterbotten.se, 070 601 60 24
Agneta Lantto Forsgren, avfallshandläggare Skellefteå kommun och ordförande för Samrådsgruppen Avfall, agneta.lanttoforsgren@skelleftea.se, 070 601 55 80

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten,mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut

13 december, 2011 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer