Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

74 statliga miljoner till kultur

– Alltid roligt att lämna besked om uppräkning av anslag och extra påslag, även om verksamheterna sökt högre belopp, säger Nina Björby, kulturberedningens ordförande, Region Västerbotten.

– Alltid roligt att lämna besked om uppräkning av anslag och extra påslag, även om verksamheterna sökt högre belopp, säger Nina Björby, kulturberedningens ordförande, Region Västerbotten.
Det handlar om fördelning av ett statligt anslag om 74 miljoner, till regional kulturverksamhet för 2012 och beslutades den 21 mars av förbundsfullmäktige, Region Västerbotten.
Det är första gången som Region Västerbotten är ansvarig för fördelning av statliga kulturmedel till länets kulturverksamheter som ingår i den så kallade Samverkansmodellen. Sedan årsskiftet ingår Västerbotten i den här modellen, som kort kan beskrivas som en överenskommelse mellan regionen och staten om decentralisering av statliga medel.

I fördelningen för 2012 får länets institutioner sina anslag uppräknade med 1 procent och det särskilda arrangörsstödet räknas upp från 100 000 till 150 000 kronor.
– Ett höjt arrangörsstöd gör att fler föreställningar kan visas i hela Västerbotten och kommer hela lätet till godo, säger Nina Björby.

NorrlandsOperan AB får dessutom ett extra påslag för satsningar inför 2014 och Västerbottensteatern AB en liten förstärkning för sin position som berättarnod.
– Inte stora pengar, men det är viktigt att vi stärker institutioner med länsuppdrag att satsa extra inför 2014, säger Nina Björby.

Av de 74 miljonerna får Norrlands Nätverk för Musikteater och dans NMD 10,5 miljoner för att stödja ensembler i de fyra nordliga länen att turnera i norra Sverige.

För mer information:
Nina Björby, ordförande kulturberedningen, Region Västerbotten,nina.bjorby@regionvasterbotten.seDen här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen, 070 627 49 96

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten,mariann.holmberg@regionvasterbotten.seDen här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen, 072 222 73 43

Skriv ut

22 mars, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer