Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Arbetet för Norrlands län är igång

I Indelningskommittén delbetänkande som presenterades under torsdagen föreslås att de fyra nordligaste länen i Sverige bildar Norrlands län till 2019.

I Indelningskommittén delbetänkande som presenterades under torsdagen föreslås att de fyra nordligaste länen i Sverige bildar Norrlands län till 2019.

– Vi är mycket glada över att äntligen få komma igång på riktigt med arbetet för bildandet av en storregion i norra Sverige, säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten. Jag är övertygad om att en storregion är det bästa alternativet för en starkare utveckling i vår del av landet, med bättre välfärd och ökade förutsättningar för nationell och internationell påverkan.

I delbetänkandet föreslår Indelningskommittén att Västernorrlands, Jämtland-Härjedalens, Västerbottens och Norrbottens landsting läggs samman den 1 januari 2019. Kommittén föreslår att ett nytt län bildas redan 2018.

– Förslaget om att bilda Norrlands län kommer, om det blir verklighet, innebära att norra Sverige får en helt annan tyngd i de regionala utvecklingsfrågorna, säger Tomas Mörtsell (C), vice ordförande för regionstyrelsen. Jag ser fram mot de diskussioner som nu börjar med delbetänkandet som grund.

Indelningskommittén föreslår i sitt delbetänkande att staten ska delas in på samma sätt som de nya regionerna. Man kommer även peka ut ett antal myndigheter som ska ha samma indelning som de nya regionerna.

– Frågor om bland annat infrastruktur och regional utveckling är prioriterade i det kommande arbetet för den nya storregionen, säger Erik Bergkvist. Jag är mycket glad över Indelningskommitténs förslag att Norrlands län ska tilldelas en årlig miljard för regional utveckling.

För mer information:

Erik Bergkvist

070-618 68 55, erik.bergkvist@regionvasterbotten.se

Tomas Mörtsell

070- 548 86 29, tomas.mortsell@storuman.se

Presskontakt:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör opinionsbildning

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Skriv ut

30 juni, 2016 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer