Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Bergkvist och Dahlberg välkomnar nya regler kring bärplockning

Skärpta regler för bärplockarna och tydligare ansvar för arbetsgivarna.

Skärpta regler för bärplockarna och tydligare ansvar för arbetsgivarna. Det är beskedet när migrationsverket skärper reglerna för bärplockning inför bärplockningssäsongen 2011. Beslutet välkomnas av regionrådet Erik Bergkvist och kommunstyrelsens ordförande i Åsele Bert-Rune Dahlberg. De två politikerna är bekymrade över den bild av Västerbotten som börjar spridas i Thailand.

– Vill vi att människor ska flytta hit eller komma hit och turista måste vi få ordning hur vi uppfattas bland annat i Thailand som ett resultat av bärplockningsskandalerna säger Bert-Rune Dahlberg som lyfter länets marknadsföring som en fråga i samband med en gemensam överläggning kring strategiska frågor mellan Åsele kommun och Region Västerbotten.

– Bemötandet av bärplockarna är oacceptabelt på flera sätt. Dels bilden av hur vi i Västerbotten tar emot människor men också att vi skickar iväg de plockade bären för förädling menar Erik Bergkvist.

– Västerbottens län behöver göra ett arbete för att öka förädlingsvärdet av produkterna från regionen. Som det är idag har vi mycket tillgångar vi skickar iväg obearbetade. Genom förädling skulle länets rikedomar öka menar Bergkvist. Men han efterlyser också förbättrat värdskap och bemötande och tycker att fler kommuner i länet borde lära sig av det arbete som görs i Åsele för att vässa det lokala företagsklimatet.

– Nu gör Åsele en satsning tillsammans med Västerbottensturismen kring bemötande och värdskap med föreläsningar den 13 och 28 april. Föreläsningarna är i stort sett obligatoriska för kommunens personal. – Åsele är en företagsam kommun där samverkan är nyckelbegrepp menar Bergkvist och tar Åsele marknad som exempel.

– Marknaden med sina imponerande 150 000 besökare hade aldrig varit möjlig att genomföra om inte den ideella sektorn och hela Åsele var med och drog arrangemanget – Åseles modell att jaga jantelagen ur kommunen är föredömlig och nåt som är till nytta för hela länet. Kommunledningen med Bert-Rune Dahlberg i spetsen samarbetar över partigränserna. Man jobbar systematiskt och är ute hos företagarna där man dokumenterar sina besök. Samlar in klagomål och synpunkter. Så förbättrar man metodiskt sin ranking i olika undersökningar och så borde nog fler jobba menar Erik Bergkvist.

– Det är bra att Bert-Rune lyfter dessa frågor till regionen. Bärplockningen är i högsta grad ett exempel på något som påverkar vårt varumärke och hur vi uppfattas utomlands. Här kan fler lära sig av Åseles sätt att jobba med sitt värdskap menar Erik Bergkvist.

Fakta: Bakgrunden till mötet mellan Åsele kommun och Region Västerbotten är att ledningen för Region Västerbotten gör en Eriksgata runt länet. Regionledningen möter var och en av länets 15 kommuner och landstinget för särskilda överläggningar kring viktiga framtidsfrågor.

Vid överläggningen medverkade bland annat Bert –Rune Dahlberg (S), kommunstyrelsens ordförande Åsele, Egon Persson (åkl) KS Vice ordförande,Ove Nordin, Näringsansvarig samt kommunchefen Hans Nyman

Från Region Västerbottens sida medverkade bland annat Erik Bergkvist (S), regionstyrelsens ordförande, Peter Hedman, regiondirektör, Anna –Lassinantti, biträdande regiondirektör

För frågor med anledning av detta pressmeddelande kontakta Erik Bergkvist 070 – 618 68 55 samt Bert Rune Dahlberg 070-324 62 17

Presskontakt Thomas Hartman 070-6664995

Skriv ut

11 april, 2011 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer