Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

De vill att Västerbotten ska dra åt samma håll – berättelser från länet är metoden

Den 15 november inbjuder Region Västerbotten tillsammans med Handelskammaren i Västerbotten och aktörer i länet till länets första varumärkesdag.

Jan Bergmark, vd Handelskammaren och Thomas Hartman, kommunikationschef, Region Västerbotten.
Den 15 november inbjuder Region Västerbotten tillsammans med Handelskammaren i Västerbotten och aktörer i länet till länets första varumärkesdag.
– Vi vill samla opinionsbildare för att diskutera hur Västerbotten kan bli starkare nationellt och internationellt. Om intresset finns är det möjligt att dagen får efterföljare säger Thomas Hartman, kommunikationschef Region Västerbotten och Jan Bergmark, vd Handelskammaren. Västerbottens berättartradition har central roll i arbetet.
– Vi har väldigt mycket starkt och unikt i Västerbotten. Se bara på transportområdet där Hybricons bussar och Nordic Logistic Center nyligen fått pris, utvecklingen kring gruvorna i inlandet, hur tidningen Norran uppmärksammas internationellt, hur Humlab blivit en världsunik miljö och landstinget i Västerbotten positionerat sig i framkant med sitt arbete för världens bästa hälsa och e-hälsa, bara för att ta några exempel säger Jan Bergmark.

– Samtidigt är det ingen slump när negativa artiklar skrivs om Norra Sverige och exempelvis Norrbotniabanan i så skilda tidningar som DN, Expressen och Blekinge läns tidning menar Thomas Hartman. Det finns nidbilder av Norrland som ställer till det för oss. Vi i norra Sverige kan välja att bli bättre på att lyfta våra styrkor eller låta fördomar och schablonbilder från filmer som Jägarna, TV-programmet Täfteålogen och reklam för olika produkter dominera. Ett drömscenario är att vi lite bättre än idag kan hjälpas åt och dra åt samma håll i marknadsföring och opinionsbildning anser Thomas Hartman.

Varumärkesdagen inleds av regionrådet Erik Bergkvist. Under dagen kommer Madeleine Eriksson, forskare på Umeå universitet berätta om mediabilden och populära föreställningar av Norrland. Statsvetaren och debattören Stigbjörn Ljunggren ger sin bild och sina råd till Norra Sverige. Ett antal representanter från länet talar om sina erfarenheter av att marknadsföra norrländska produkter, däribland Karin Bodin, VD Polarbröd och Skellefteås kommunchef Kristina Sundin Jonsson som tillsammans med Anette Novak, Norran berättar om erfarenheterna från Skellefteå.

– Vi är väldigt glada över den breda uppslutning vi fått från både föredragshållare och deltagare säger Jan Bergmark – Ja, Temat tycks locka till engagemang. Vi har med glädje noterat att både VK:s ägarstiftelse VK press och SvT på senare tid fört diskussioner om bilden av norra Sverige sägerThomas Hartman.

Varumärkesdagen vänder sig till opinionsbildare inom företagande, akademi, politik/offentlig verksamhet och civila samhället. Till dagen bjuds kommunernas informatörer in till nätverksträff men också ett antal bloggare från länet

.- Sociala media är här för att stanna och vi vill ödmjukt diskutera tillsammans med opinionsbildare på internet för att höra deras råd kring hur vi i Västerbotten borde jobba med vår marknadsföring säger Thomas Hartman. – Här kommer storytelling och västerbottens berättartradition väl till pass.
De båda initiativtagarna menar att det ytterst handlar om tillväxt och jobb.
– Ja, ett starkt samarbete där näringsliv och politik drar åt samma håll i denna typ av frågor är avgörande för länets utveckling menar Jan Bergmark.

För ytterligare kommentarer med anledning av detta pressmeddelande
Thomas Hartman, 070 – 666 4995
Jan Bergmark, 070-327 16 84

FAKTA VARUMÄRKESDAG
Den första varumärkesdagen den 15 november sker på initiativ av Region Västerbotten och Handelskammaren i Västerbotten.
Dagen sker i samarbete med Umeå kommun, Skellefteå kommun, Lycksele kommun, Länsstyrelsen i Västerbotten, Västerbottens läns landsting, Umeå universitet samt informationsföreningen i Sverige.
Några av deltagarna: Stigbjörn Ljunggren, Anette Novak, Norran, Ola NordeboVK

Varumärkesdagen ingår i en serie av insatser.
– För första gången deltog opinionsbildare från Västerbotten samlat i Almedalen 2011
– Länsstyrelsens högnivågrupp där bland annat tidigare universitetsrektornGöran Sandberg ingått har diskuterat varumärkesfrågan.
– Boken Vision och Passion lyfter berättelser från kvinnor som lever som entreprenörer i Västerbotten.
– Arbetet för att utveckla de årligen återkommande Västerbottensdagarna på Grand Hotel har inletts.
– En bilaga om Västerbotten har distribuerats i Dagens Industri tidigare i år och kommer i länstidningarna i början av december.

Skriv ut

9 november, 2011 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer