Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Hjälp för att utveckla goda idéer

Innovationssluss Västerbotten har under drygt ett år stöttat flera goda idéer från landstingsanställda som förbättrar för både patienter och personal

Innovationssluss Västerbotten har under drygt ett år stöttat flera goda idéer från landstingsanställda som förbättrar för både patienter och personal. Nu går projektledaren Christine Lundberg vidare och ersätts av Pernilla Abrahamsson, själv innovatör. ”Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet”, säger hon.

Inom vården finns ett flertal medarbetare som klurar på kreativa lösningar som kan göra arbetet vid arbetsplatsen både enklare och effektivare. Innovationsslussen, sedan en tid tillbaka en del av Region Västerbotten, har som sitt syfte att ta tillvara och vidareutveckla dessa lösningar.
– Vi vill hitta de goda idéerna hos medarbetarna i verksamheten, sägerChristine Lundberg, projektledare som vid årsskiftet började på ett nytt jobb som arbetsterapeut.

Egen erfarenhet
Hennes efterträdare är Pernilla Abrahamsson, laboratorieingenjör vid Operationscentrum som redan nu på deltid arbetar som just innovatör. Hennes senaste produkt, ett mätinstrument som används vid operationer, förde henne under 2011 till final i den nationella uppfinnartävlingen Skapa-priset.
Och hon tror att hennes erfarenhet kan hjälpa andra som befinner sig i en liknande situation.
– Jag har ju gjort allt själv och vet vad det innebär att jobba som innovatör i landstingsvärlden, säger hon.

Frigöra tid
Innovationssluss Västerbotten kan, förutom att ge praktiska råd hur man går vidare i arbetet, också låta medarbetare med utvecklingsbara idéer få ta del av en innovationscheck.
– I samförstånd med närmsta chef kan man få frigöra tid upp till 25 dagar och med bibehållen lön jobba med att utveckla sin idé. Dagarna behöver inte tas ut sammanhängande men det finns en tidsbegränsning, säger Pernilla Abrahamsson.
Innovationssluss Västerbotten är ett treårigt projekt som finansieras av VINNOVA, Västerbottens läns landsting, Region Västerbotten samt Skellefteå och Umeå kommuner. Projektet sträcker sig till 31 oktober 2013, med syfte att bli en permanent verksamhet.
– Och vi fungerar verkligen som en sluss och guidar medarbetare vidare i innovationssystemet, avslutar Pernilla Abrahamsson.

Text och foto: Jan Alfredsson, Västerbottens läns landsting

Kontakt: Pernilla Abrahamsson, Projektledare, PhD, Innovationssluss Västerbotten
072-735 70 60,  pernilla.abrahamsson@regionvasterbotten.se

Presskontakt: Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

11 januari, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer