Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Bella Lawson, kultursekreterare med ansvar för mångfaldsfrågor vid Region Västerbotten deltar i kontaktresa till Zambia.

Lyssna

Bella på kulturutbyte till Zambia

Bella Lawson, kultursekreterare med ansvar för mångfaldsfrågor vid Region Västerbotten deltar i kontaktresa till Zambia arrangerad av Svenska institutet tillsammans med Sveriges Ambassad i Lusaka.
– För kulturens utveckling är nya kontakter och influenser nödvändiga. Afrika som kontinent är ett intressant alternativ, säger Bella Lawson.

Bella Lawson, kultursekreterare med ansvar för mångfaldsfrågor vid Region Västerbotten deltar i kontaktresa till Zambia arrangerad av Svenska institutet tillsammans med Sveriges Ambassad i Lusaka.
– För kulturens utveckling är nya kontakter och influenser nödvändiga. Afrika som kontinent är ett intressant alternativ, säger Bella Lawson.
Pressbild Bella Lawson: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2014/10/Bella.jpg Foto: Mariann Holmberg

Samarbete inom kulturområdet
Målet med resan är att koppla ihop svenska och zambiska kultur- och medieaktörer och leda till konkreta projektansökningar i Creative Force-programmet.
– För Västerbotten skulle de kontakter vi etablerar kunna vara en möjlighet för exempelvis verksamheter och konsulenter att samarbeta inom kulturområdet kring mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet, säger Bella Lawson.

Kontaktresan till Zambia äger rum 26 oktober – 1 november och Region Västerbotten är en av tio svenska organisationer som blivit utvalda att följa med på resan.

Tidigare samarbeten med Afrika
Region Västerbotten har drivit ett framgångsrikt läsfrämjande projekt Give me Five, tillsammans med bibliotekarier och författare i Sydafrika och i våras tog Region Västerbotten ytterligare ett steg närmare samarbete på lokal nivå med ICLD, Internationellt samarbete på lokal nivå. Avsikten är att undersöka möjligheterna om samarbete med en region i Afrika kan stimulera till lösningar av lokala och regionala utmaningar, såväl i Sverige som i någon region i Afrika.

Svenska deltagare till Zambia
Bella Lawson, Region Västerbotten
Mats Berggren, Män för Jämställdhet
Lina Linde, L L Mediaproduktion
Osiel Ibanez, SELAM
Julia Björne, Global Reporting
Gunhild Aubert Opda, Unga Klara
Martin Edström, Reportrar utan Gränser
Ingemar Arnesson, Varbergs Kommun
Valeria Helander, Föreningen Grävande Journalister
Victor Marko, Musikföreningen Spiderdogs

Fakta Zambia
Zambia har haft flera fredliga val och är ett relativt öppet samhälle, samtidigt som demokratin alltjämt utvecklas. Det finns ett livligt civilsamhälle, kulturliv och aktiv media, men också stundtals utmaningar för dem att verka – såväl ekonomiska som politiska. Yttrandeformer inom kultur spelar stor roll och kan ibland vara ett bra medium att hantera svåra frågor.

Fakta Creative Force
Creative Force-programmet finansierar projekt som syftar till att främja öppenhet och demokratiska strukturer inom områdena kultur, media och närliggande sektorer. Programmet är öppet för samarbeten mellan organisationer i Sverige och i ett eller flera länder i Afrika, mellanöstern, östra Europa, västra Balkan och Ryssland.

Fakta ICLD, Internationellt samarbete på lokal nivå
ICLDs övergripande mål är att minska fattigdom genom att främja demokrati och processer för delaktighet på lokal och regional nivå i Sidas prioriterade samarbetsländer. ICLD hjälper till att etablera och underlätta internationella samarbeten på lokal nivå, utvecklar och driver utbildningsprogram och genererar ny kunskap inom demokratiområdet. ICLD fungerar som ett nav för utbyte av erfarenheter och kunskap om lokal demokrati och god samhällsstyrning. Centret länkar ledande forskare och erfarna praktiker och stimulerar gemensamma lösningar på vardagliga kommunala utmaningar.

För mer information
Bella Lawson, kultursekreterare med ansvar för mångfaldsfrågor, Region Västerbotten, bella.lawson@regionvasterbotten.se, 070 576 57 99

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut

23 oktober, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer