Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

När demokrati och yttrandefrihet sätts på sin yttersta spets

Som ett konkret stöd till kampen för demokrati har många städer och platser gjort det till en hederssak av att erbjuda hotade författare fristad.

I sin yrkesroll att sätta ord på vad människor tänker, blir skrivande människor, världen över, utsatta för förtryck. Det handlar om bloggare, lyriker, journalister och romanförfattare.

Som ett konkret stöd till kampen för demokrati har många städer och platser gjort det till en hederssak av att erbjuda hotade författare fristad.

– För oss som lever i ett öppet och demokratiskt samhälle är det en solidarisk och medmänsklig skyldighet att hjälpa dem som är utsatta för hot och förtryck, säger Nina Björby (S), ordförande kulturberedeningen, Region Västerbotten.

Migrationsverket har öppnat för möjligheten att enklare erbjuda fristad till författare och skribenter som utsätts för förtryck för att de sätter ord på människors tankar.
Under fyra år kan en person vistas i Sverige enligt villkor som liknar ett slags residens. Det är med de nya reglerna inte nödvändigt med ett arbetstillstånd, inte heller nödvändigt att söka asyl.
– Vi tror att det skulle tillföra vår del av världen positiva aspekter, som möten med spännande författare och en ökad kunskap om demokrati och yttrandefrihet, säger Nina Björby.

Men det är också ett stort åtagande att hysa en person som kanske har ett hot hängande över sig. Det handlar då om skydd, bostad och kanske uppehälle.

Både positiva möjligheter och det som kan ses som utmaningar kommer vi diskutera på seminariet i Skellefteå den 20 april.

Seminariet är en del av Berättarfestivalen i Skellefteå och vänder sig till politiker, tjänstemän, skribenter, organisationer och övriga intresserade i Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län.
Seminariet arrangeras i samarbete med Norrbottens läns landsting, Regionförbundet Jämtlands län, Landstinget Västernorrland, Kulturrådet, Regionförbundet Jämtlands län, Umeå kommun, Skellefteå kommun och Berättarfestivalen i Skellefteå.

För mer information

Nina Björby(S), ordförande kulturberedningen, Region Västerbotten,nina.bjorby@regionvasterbotten.seDen här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen, 070 627 49 96
Ola Kellgren, regionkulturchef, Region Västerbotten,ola.kellgren@regionvasterbotten.seDen här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen, 070 543 16 57

För information om seminariet
Bella Lawson, handläggare regionkultur, Region Västerbotten,bella.lawson@regionvasterbotten.seDen här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen, 070 676 72 73.

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten,mariann.holmberg@regionvasterbotten.seDen här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen, 072 222 73 43

Dela med Facebook mm

Skriv ut
28 mars, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer