Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Regeringen hotar flygförbindelsen mellan Östersund och Umeå

I vårpropositionen föreslår regeringen att staten ska slippa ansvaret att köpa upp flygsträckan mellan Östersund och Umeå

I vårpropositionen föreslår regeringen att staten ska slippa ansvaret att köpa upp flygsträckan mellan Östersund och Umeå. – Det här är mycket anmärkningsvärt säger regionrådet Erik Bergkvist (S) Region Västerbotten i en kommentar. – Nu vill staten abdikera sitt ansvar för sjukresorna. 

– Regeringen vill bryta upp en kommunikationslinje i norra Sverige som överbryggar långa avstånd och möjliggör regional samverkan och kompetensutbyte inom sjukvården. Rikstrafikens fokuserar sina upphandlingar på södra Sverige och glömmer avstånden i norr, menar Bergkvist. – Bara Västerbotten är 1,5 gånger större än hela Danmark.

1993 togs ett riksdagsbeslut om att staten ekonomiskt skulle trygga flygtrafiken mellan Östersund och Umeå. Orsaken var att snabbt kunna transportera patienter till Norrlands universitetssjukhus. Förra året gjorde Rikstrafiken, som ingår i Trafikverket, en undersökning som visade att få patienter reser på sträckan. Nu vill regeringen i sin vårproposition backa från att staten ska behöva ha utpekat ansvar för att ta hand om upphandlingen av flygsträckan.

– De kvalitetsundersökningar som hänvisas till är gjorda är med så stora bortfall, under så begränsad tid och med så begränsat underlag att det inte säger ett skvatt om sjuktransporterna säger Erik Bergkvist som menar att långa busstransporter inte är något alternativ för vissa sjukdomstillstånd. – Vi pratar om restider mellan Östersund – Umeå på sex timmar menar Bergkvist.

För närvarande är det bolaget Nextjet som flyger på sträckan Östersund – Umeå. Trafikverket håller på med en ny flygupphandling som ska presenteras till sommaren.

För ytterligare kommentarer med anledning av detta pressmeddelande kontakta Erik Bergkvist 070 – 618 68 55 

– Presskontakt Thomas Hartman 070 – 666 49 95

Skriv ut

19 april, 2011 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer