Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Region Västerbotten ny guldpartner till Alvargalan

Region Västerbotten backar upp Skellefteås näringslivsgala Alvargalan.
Dels som guldpartner, dels som prisutdelare.

Region Västerbotten backar upp Skellefteås näringslivsgala Alvargalan.
Dels som guldpartner, dels som prisutdelare.
– Alvargalan är en branschöverskridande mötesplats som stimulerar näringslivet. Det känns självklart att stödja ett evenemang som så tydligt bidrar till den regionala tillväxten, säger Thomas Hartman, kommunikationschef vid Region Västerbotten

Alvargalan arrangeras den 24 januari i Skellefteå Kraft Arena, med Andy Warhols konstaterande ”en stark affärsidé, det är stor konst” som tema. Årets galaförväntas locka upp emot 800 gäster, som samlas för att hylla den drivkraft som finns hos Skellefteås företagare.

Region Västerbotten blir en av huvudsponsorerna och kommer också att dela ut pris i kategorin ”Årets tjänsteföretag”.

– Att Region Västerbotten ställer sig bakom Alvargalan betyder mycket. Både för att vi vidgar vårt nätverk och för att det är en organisation med kraft och kunskap som kan bidra till Skellefteås ambition om att nå 80 000 invånare år 2030, säger Leif Häggmark, ordförande för Alvargalans vänner.

– Vi ser mycket positivt på arrangemang som lyfter kreativa människor och entreprenörer från Norra Sverige. I Skellefteå finns flera lyckade exempel på starka mötesplatser som bidrar till att utveckla hela vår region. Alvargalan är ett sådant strategiskt viktigt arrangemang för Västerbotten som vi därför gärna samarbetar med, säger Thomas Hartman.

För mer information, kontakta:

Thomas Hartman, kommunikationschef, Region Västerbotten
070 – 666 49 95
thomas.hartman@regionvasterbotten.se

Leif Häggmark, ordförande, Alvargalans vänner
070-606 23 25

Skriv ut

8 januari, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström
 • Info om Alvargalan

  Bakom varje företag och innovation finns en människa som känt, lyssnat, tänkt och slutligen handlat. En av dem är Alvar Lindmark, grundare av Alimak. De första uppfinningarna gjorde han för att underlätta sin egen situation som byggnadsarbetare. Genom att gå sin egen väg när det gällde mekaniseringen av byggandet skapade han ett företag som blev världsledande på kuggstångsdrivna hissar.

  Alvar var fascinerad av den bibliska berättelsen om Jacobs stege, som sträckte sig ända upp till himmelriket. Med denna starka förebild sökte han efter den lösning som låg närmast visionen. Genom att låta korgen klättra på en kuggstångsförsedd mast skapade han en enkel , flexibel och kostnadseffektiv hiss. Alvars uppfinningsrikedom, energi och okuvliga vilja smittade av sig på medarbetarna och var en av de förutsättningar som gav företaget möjligheter att växa och utvecklas.

  I Skellefteåregionen finns det en lång tradition av innovationslust, kreativitet och entreprenörsanda. En blandning av norrländsk tjurighet, envishet och viljan att klara sig själv ger en drivkraft som gör att tankarna bara måste tänkas färdigt och vi är inte nöjda förrän det har blivit något av dem. Detta är något som präglat, och fortfaranden präglar, Skellefteås näringsliv. Andelen företag per innevånare är också en av de högsta i landet och andelen innovationer som sett ljuset här är ovanligt hög.

  Den inneboende egenskapen att vilja att skapa något nytt eller något bättre har tagit sig många uttryck genom historien. Entreprenörer och innovatörer har skapat världsledande företag och produkter som köksfläktar, baklastare och hydruallyftar. Och dessutom byggt livskraftiga företag, processer och arbetsmodeller som fortfarande lever och utvecklas.

  Från början var uppbyggnaden av industrin och därmed också staden, det tydligaste uttrycket. Därefter har entreprenörsandan fött nya verksamheter inom många grenar, som exempelvis säkerhet, IT, handel och dagens kreativa näring. Nya branscher och andra inriktningar. Men samma drivkraft.

  Alvar och kuggstångshissens inneboende symbolik om att nå högre och tänja på gränsen till det omöjliga passar bra på skellefteåregionens näringsliv. Att skapa och utveckla. För att vi vill och för att det är möjligt. Eller i vart fall inte omöjligt.

Kommentarer