Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Scutella-en form-1000 möjligheter – Ny utställning på galleri Alva

Nu på torsdag, den 5 april, invigs årets fjärde konstutställning på galleri Alva vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Nu på torsdag, den 5 april, invigs årets fjärde konstutställning på galleri Alva vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. April månads konstnärer är keramikern Ida Reichlin och konstsmeden Sebastian Reichlin från Agnäs. Deras gemensamma utställning heter ”Scutella – en form – 1 000 möjligheter”.

Scutella är latin och betyder skål eller fat. Materialen som användes till utställningen är stengods, lergods, mässing, järn och koppar.

Född i Schweiz

Ida Reichlin är född i Agnäs. Hon har studerat konst och keramik vid Sörängens folkhögskola. Under fem år har hon haft en egen keramikverkstad vid Olofsfors Bruk. 2010 flyttade hon sin verkstad till föräldragården i Agnäs.

– Leran är mitt material. Den är fantastisk, plasticiteten i materialet, glasyrer och bränningarna gör möjligheterna oändliga, förklarar Ida Reichlin.

Sebastian Reichlin, som är född i Schweiz, är utbildad i konstsmide. 2008 flyttade han till Sverige och två år senare, 2010, startade han sitt företag i Agnäs.

Tillbaka till basic

– I smide är konsten och hantverket lättare att uttrycka än med de moderna teknikerna. Järnet får mjuka levande former genom varm bearbetning och varje hammarslag är unikt och berättar en kort historia om hur den uppstod, förklarar Sebastian.

– Under arbetet med Alvautställningen har vi gått tillbaka till basic, en skål, en enkel form som kan varieras i det oändliga. Det är spännande att begränsa sig till en och samma utgångsform, för att sedan utifrån de ramarna hitta sätt att göra den på nytt. Kanske för att hoppa på alla dom möjligheter som trots begränsningen ändå finns eller för att hitta ett spår och följa det, förklarar konstnärsparet.

Enligt Ida och Sebastian är skålen någonting som traditionellt ofta framställts både i järn och keramik och redan där har man två olika uttryck. Under processen kommer man fram till nya idéer och nya möjligheter. Resultatet är många olika objekt som alla har sin egen utveckling, men alla på samma tema – skålen.

Ida och Sebastian Reichlins utställning på galleri Alva i Umeå pågår till och med 27 april.

Tid för vernissagen: torsdagen den 5 april klockan 12.00.

Plats: Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus, Tandläkarhögskolan (Dallashuset), bottenvåningen.

Välkommen!

För mer information: Camilla Caster, Västerbottens läns landsting, telefon 090-785 85 50 eller 070-256 88 25.

Skriv ut

3 april, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer