Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Starkt kritiska mot beslut om flytt av Skattekontoret

Region Västerbotten ställer sig mycket kritiska till Skatteverkets beslut att flytta kontoret i Lycksele till Umeå. 30 arbetstillfällen berörs, arbetstillfällen som enligt flera behövs i inlandet.

Region Västerbotten ställer sig mycket kritiska till Skatteverkets beslut att flytta kontoret i Lycksele till Umeå. 30 arbetstillfällen berörs, arbetstillfällen som enligt flera behövs i inlandet.

– Det är helt ologiskt att Skatteverket går fram med ett sådant beslut, säger Erik Bergkvist, regionråd vid Region Västerbotten. Det går stick i stäv med de signaler som regeringen skickat om att öka decentraliseringen i Sverige.

Som motivering till beslutet har Skatteverket redovisat fyra principer: att man ska finnas där det finns många företag och tillväxt, att kontor ska vara tillräckligt stora för att kunna rekrytera och behålla medarbetare, att kontoren ska ha såväl bred som specialiserad verksamhet samt att effektiv och flexibel arbetsfördelning ska råda mellan kontoren. Motiveringarna provocerar regionrådet:

– Om Skatteverket står för dessa principer samtidigt som man stänger sitt kontor i Lycksele så kan vi tolka det som att myndigheten inte ser någon potential i landsbygden eller mindre städer, en bild som jag inte delar. Det blir även en ond spiral. Man säger att man vill finnas där det finns tillväxt, men tillväxt är omöjligt utan arbetstillfällen. Skatteverket bidrar själva till sämre förutsättningar för tillväxt.

Region Västerbotten kommer att bjuder nu in Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson för att hålla samtal om myndighetens omorganisation och dess konsekvenser för Lycksele och Västerbotten.

– När det tidigare varit aktuellt att stänga myndighetskontor i inlandet har det stoppats med anledning av det regionalpolitiska ansvaret, säger Lilly Bäcklund (S), kommunstyrelsens ordförande i Lycksele. I samband med den aktuella vågen av nedläggningar blir Lycksele med flera andra städer fråntagna sin roll som regionalpolitisk faktor, något som hela landet borde se allvarligt på.

Även i Umeå, dit de 30 arbetstillfällena flyttas, reagerar politiken:

– Umeås utveckling hänger ihop med hela regionens förutsättningar till att leva, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Umeå och ledamot i Regin Västerbottens styrelse.

För mer information:

Erik Bergkvist (S), 070- 618 68 55, erik.bergkvist@regionvasterbotten.se

Lilly Bäcklund (S),070-581 66 04, lilly.backlund@lycksele.se

Hans Lindberg (S), 070- 589 01 66, hans.lindberg@umea.se

Presskontakt:

Micaela Molin

Kommunikatör Region Västerbotten

070-316 37 01

micaela.molin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

25 mars, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer