Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Storumans gruvor föredöme i Rumänien

För ett hundratal rumänska åhörare presenterade två inlandspolitikerna den utveckling som skett i Storuman och de 22 miljarder som satsas inom framför allt gruvor och vindkraft i Storuman inom tio år.

För ett hundratal rumänska åhörare presenterade två inlandspolitikerna den utveckling som skett i Storuman och de 22 miljarder som satsas inom framför allt gruvor och vindkraft i Storuman inom tio år
– I Rumänien är man på väg i samma utveckling när det gäller satsning på prospektering av nya gruvor som vi har i norrlands inland. Det finns fördelar av att utbyta erfarenheter säger Tomas Mörtsell.

Kommunstyrelsens ordförande i Storuman Tomas Mörtsell (C) och den tidigare kommunstyrelseordföranden Gunilla Lundgren (S) har i veckan varit inbjudna till Bukarest i Rumänien för att delta i ett stort informationsmöte om gruvdrift med bland annat borgmästare från olika delar av Rumänien. Politikerna har berättat om sina erfarenheter från gruvetableringarna i Storuman.
Under ett föredrag för ett hundratal åhörare och politiska representanter presenterade de två inlandspolitikerna den utveckling som skett i Storuman och de 22 miljarder som planeras att satsas inom framför allt gruvor och vindkraft i Storuman inom tio år
– I Rumänien är man på väg i samma utveckling när det gäller satsning på prospektering av nya gruvor som vi har i norrlands inland. Det finns fördelar av att utbyta erfarenheter säger Tomas Mörtsell.
– Jag har särskilt lyft frågorna om miljöns betydelse och hur viktigt det är med dialog och att förbereda folk inför etableringarna säger Gunilla Lundgren.
De två politikerna berättade om hur tidsplanen för gruvetableringarna sett ut i Storuman, hur miljöprövning och uppföljning går till i Sverige. De redogjorde också för sina erfarenheter av gruvetableringar när det gäller frågor som utbildning och samhällsservice.
Delegationen från Västerbotten bestod av Tomas Mörtsell (C), Gunilla Lundgren samt Thomas Hartman, kommunikationschef, Region Västerbotten.

För frågor med anledning av detta pressmeddelande ring Tomas Mörtsell 070 – 548 86 29, Gunilla Lundgren 070 – 219 92 92.

Presskontakt Thomas Hartman, 070 – 666 4995

Skriv ut

9 november, 2011 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer