Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Tävling för högre kvalitet på yrkesutbildningar

Nu startar arbetet med Yrkes-SM 2014 på riktigt. Representanter från Worldskills Sweden, WSS har varit i Umeå för att sondera lokaler.

I samband med besöket undertecknades en avsiktsförklaringen mellan RV, Nolia AB och WSS. Mellan Tommy Hellström och Anneli Karlsson, WSS kansli står, Margaretha Lundquist, vd Nolia AB och Anna Pettersson, regiondirektör, Region Västerbotten.
Nu startar arbetet med Yrkes-SM 2014 på riktigt. Representanter från Worldskills Sweden, WSS har varit i Umeå för att sondera lokaler på Nolia och Dragonskolan och tillsammans med Region Västerbotten och Nolia dra igång förberedelserna. – Yrkes-SM är en satsning som kommer engagera alla Västerbottens skolor, berättar Hans Lindberg (S), ordförande för utbildningsdelegationen, Region Västerbotten.

Tävling för säkerhet och kvalitet
Elever vid yrkesinriktade gymnasieutbildningar blir inbjudna att delta i tävlingar och visa upp sina yrken. Därför kommer både lokala och regionala uttagningstävlingar arrangeras fram till Yrkes-SM går av stapeln den 14-16 maj 2014.
En tävlingssituation förutsätter ett gediget tänkande på kvalitet och yrkesskicklighet och Hans Lindberg menar att det här kan ge höjd status för yrkeskunskap.

Förberedda deltagare
Högstadieelever från hela Västerbotten ska bjudas in för att titta på tävlingar och prova på olika yrkesmoment under handledning av yrkesfolk och gymnasieelever.
– Men eleverna ska vara aktiva deltagare och väl förberedda i maj 2014, uttrycker Hans Lindberg.

Möjlighet för bransch och pedagoger
Yrkes-SM blir en plattform för branscher att marknadsföra sina yrken och pedagoger och yrkesvägledare får en chans till kompetensutveckling.
Samverkan med de fyra nordliga länen ska också byggas upp och både Österbotten i Finland och Nordland Fylke i Norge vill vara med i både regionala tävlingar och i SM.
Flera kommuner och skolor utanför Västerbotten har redan hört av sig om att de vill vara med och i september genomförs en resa till Österbotten med skolchefer och Region Västerbottens strateg för utbildningsfrågor, Katarina Sjöström.
– Resan är planerad sedan länge och handlar om möjligheten att utveckla pedagogik genom utbyte med våra grannar, men frågan om regionala yrkestävlingar står nu högt på dagordningen. Alla vill vara med, berättar Hans Lindberg.

Möjlighet för framtiden
Han beskriver också att Yrkes-SM ytterst handlar om att höja kvaliteten i våra utbildningar, väcka intresset hos de som är på väg att välja gymnasieutbildning och höja statusen för riktigt intressanta yrkesområden.
– Sen hoppas jag på nationella politiska beslut som visar att yrkes-utbildningar är en möjlighet för framtiden och inte stänger för akademisk utbildning, sägerHans Lindberg.

Avancerade jobb inom industrin
Tommy Hellström, WSS kansli, beskriver Yrkes-SM som ett opinionsuppdrag, att förändra bilden av yrkesutbildningar och framtida arbetsmarknad.
– Teknik- och industriyrken är inte längre repetitiva enligt en traditionell bild. En CNC-operatör hanterar utrustning för flera miljoner, kan ligga direkt uppkopplad mot en beställare någonstans i världen och både programmerar och är delaktig i utvecklingen, säger Tommy Hellström.

Pressbild WSS på Dragonskolan:http://www.regionvasterbotten.se/dokument/doc_download/598-wss-pa-dragonskolan.html
Bildtext: Tommy Hellström, WSS kansli är imponerad över undervisningslokaler och utrustning i Dragonskolans teknikcollege.
– Precis så här ser ett av tävlingsmomenten ut, säger Tommy Hellström, WSS kansli.

Pressbild WSS avsiktsförklaring:http://www.regionvasterbotten.se/dokument/doc_download/599-wss-avsiktsforklaring.html
Bildtext: I samband med besöket undertecknades en avsiktsförklaringen mellan RV, Nolia AB och WSS. Mellan Tommy Hellström och Anneli Karlsson, WSS kansli står, Margaretha Lundquist, vd Nolia AB och Anna Pettersson, regiondirektör, Region Västerbotten. Foto: Mariann Holmberg

För mer information:
Hans Lindberg, ordförande för utbildningsdelegationen, Region Västerbotten, 070 589 01 66
Katarina Sjöström, strateg för utbildningsfrågor, Region Västerbotten,katarina.sjostrom@regionvasterbotten.se, 070 377 37 20

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten,mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut

10 september, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer