Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Utbildning, innovation och tillväxt

Hur kan utbildningsinsatser bli en stark motor i ett innovativt samhälle i tillväxt? Det är frågan inför Unicreds konferens den 17 och 18 januari i Tjeckien.

Hur kan utbildningsinsatser bli en stark motor i ett innovativt samhälle i tillväxt? Det är frågan inför Unicreds konferens den 17 och 18 januari i Tjeckien.
– Vi får chansen att lära av andra, samtidigt vet jag att våra erfarenheter av företagsutveckling i extrem glesbygd är intressant i övriga Europa, berättar Harriet Classon (S), AU regionstyrelsen Region Västerbotten och kommunstyrelsen Skellefteå.

Innovation – att skapa nytt med ekonomiska, sociala eller miljömässiga värden är det som ska ge regioner, länder och hela Europa konkurrenskraft. Men för att skapa nytt, behövs kunskap, om både ny forskning och det som gör att vi använder redan beprövade metoder på ett nytt sätt.

– Kunskap är grunden för all utveckling och det gäller att vi skapar rätt utbildningar med rätt innehåll för att på bästa sätt stimulera ett innovativt klimat inom företagande och kunskapssamhället, säger Harriet Classon.

Region Västerbotten reser tillsammans med representanter ur Umeå och Skellefteå kommuner och Akademi Norr till en konferens i Tjecken, helt inriktad på erfarenhetsutbyte om hur utbildning, innovation och tillväxt hänger ihop.

Fakta Unicreds
Konferensen och projektmötet är en del av det tre-åriga UNICREDS-projektet som syftar till att utveckla generella modeller för framtida utbildningslösningar i samband med regionala utvecklingsprogram inom EU. Projektet har 15 partners från 7 regioner och omsätter 2 miljoner Euro. Merparten finansieras av Europeiska kommissionen som en del av Interreg IVC-programmet. Region och delregioner som deltar i projektet har alla liknande egenskaper, som till exempel långa avstånd till stora städer, sviktande befolkningsutveckling, låga utbildningsnivåer och beroende av traditionella näringar med ibland osäker framtida konkurrenskraft.

För mer information kontakta:
Harriet Classon, (S), AU regionstyrelsen Region Västerbotten och kommunstyrelsen Skellefteå, harriet.classon@skelleftea.se, 070 626 74 60

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten,mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Deltagare i projektet Unicreds
Cornwall Council, UK www.cornwall.gov.uk
Combined Universities in Cornwall, UK www.cuc.ac.uk
Municipality of Skellefteå, Sweden www.skelleftea.se
Regional Council of Västerbotten, Sweden www.regionvasterbotten.se
Akademi Norr, Sweden www.akademinorr.se
City of Seinäjoki, Finland www.seinajoki.fi
University Consortium Seinäjoki/Tampere, Finland www.ucs.fi
Seinäjoki Technology Centre Ltd, Finland www.stoy.fi/en
University of South Bohemia, Czech Republic www.jcu.cz
South Bohemia Regional Authority, Czech Republic www.kraj-jihocesky.cz
Ministry of Regional Development and Public Works, Bulgaria www.mrrb.government.bg
Sofia University, Bulgaria www.uni-sofia.bg
University of Debrecen, Hungary www.envm.unideb.hu
Hajdú-Bihar County Council, Hungary www.hbmo.hu
UHI, University of the Highlands and Islands www.uhi.ac.uk

Skriv ut

17 januari, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer