Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

”Varslet i inlandet är en nationell fråga”

Flera parter engagerar sig i det aktuella varslet i Lycksele och Malå. Region Västerbotten deltar i arbete framåt för att hitta en hållbar lösning för de berörda kommunerna och övriga länet.

Flera parter engagerar sig i det aktuella varslet i Lycksele och Malå. Region Västerbotten deltar i arbete framåt för att hitta en hållbar lösning för de berörda kommunerna och övriga länet.

-Detta är ett mycket tufft besked för kommunerna och Västerbotten, säger Erik Bergkvist, regionråd (S) vid Region Västerbotten. Vi kraftsamlar nu lokalt, regionalt och nationellt för att hitta vägar framåt.

Jonas Lundström, chef för enheten för näringsliv och samhällsbyggnad vid Region Västerbotten, blir en av de som ingår i den arbetsgrupp som ska driva arbetet för åtgärder kopplade till situationen som uppstår vid varslet. Kommunstyrelsen ordförande i Lycksele, Lilly Bäcklund, har kallat berörda parter till gruppen som träffas för första gången idag, fredagen den 13 maj i Lycksele.

-Vi har en självklar roll och ett ansvar att ta när en sådan här situation uppstår, säger Jonas Lundström. Region Västerbotten kommer avsätta de personalresurser som behövs för att jobba vidare med frågan. Vi för också dialog och har etablerade kontakter med ledningen för marknadsområdet Norr- och Västerbotten vid Arbetsförmedlingen.

Jonas Lundström menar att frågan om det betydande varslet inte är en lokal fråga, utan en regional och likaså nationell fråga.

Vid enheten för näringsliv och samhällsbyggnad bedrivs kontinuerligt arbete med att kartlägga och analysera den regionala arbetsmarknaden och kompetensen. Enheten jobbar även med framtagande av strategier för regionalt innovations- och näringslivsfrämjande samt påverkansarbete mot nationell och internationell nivå i forsknings-, etablerings- och investeringsfrågor.

-Vi måste se till att arbete framåt kommer att att ske på ett sätt där lokal, regional och nationell nivå är involverade, säger Jonas Lundström. Det här påverkar oss alla.

Mer information

Erik Bergkvist

070-618 68 55, erik.bergkvist@regionvasterbotten.se

Jonas Lundström

070-549 33 38, jonas.lundstrom@regionvasterbotten.se

Skriv ut

13 maj, 2016 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer