Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Västerbotten i topp med kultur för äldre

- Här får vi ytterligare bevis på att vi är i framkant, säger Nina Björby.
Region Västerbotten får 1,9 miljoner för att sprida kultur för seniorer i hela länet.

– Här får vi ytterligare bevis på att vi är i framkant, säger Nina Björby.
Region Västerbotten får 1,9 miljoner för att sprida kultur för seniorer i hela länet.

– Det är en efterlängtad satsning! Kultur är till för alla och nu kan vi göra kulturen ännu mer tillgänglig också för seniorer, säger Nina Björby (S), ordförande kulturberedningen, Region Västerbotten.
Forskning och studier visar att kultur i vård och omsorg har betydelse för både hälsa och välbefinnande. Av de 20 verksamheter i Sverige, som får dela på 28 miljoner, framhålls Region Västerbottens projekt som en av de främsta i arbetet med kultur för seniorer.

– Så himla bra att vi får ytterligare bevis på att vi ligger i framkant. Jag är övertygad om att de äldre nu kommer må bättre och att vi i förlängningen till och med kan minska kostnaderna för vården och omsorgen, säger Nina Björby.

Hela länet medskapare
Projektet bygger vidare på befintliga och genomförda projekt som Umeå kommuns verksamhet Kultur för seniorer, Skellefteå kommuns projekt SESAM, och regionförbundets arbete med kultur i vården. Arbetet kommer att ske i nära samarbete med kulturhuvudstad 2014 där hela länet blir medskapare. Länets kulturinstitutioner kommer också medverka.
Mer kulturupplevelser för länets seniorer och mötesplatser för nätverksbyggande i länets kommuner. Personal inom äldreomsorgen kommer även erbjudas deltagande och kompetensutveckling i kultur och hälsa.

Kultur med bestående avtryck
I Umeå startade Kultur för hälsa och kultur för seniorer som ett projekt, men har nu blivit en etablerad verksamhet. Umeå framhålls som framstående både nationellt och internationellt.
– Jag är oerhört stolt över vårt kulturlän. Vi vill att de här tre projektåren ska ge bestående och långsiktiga effekter och att fler förstår betydelsen av kultur för ett långt liv med hälsa och livskvalitet, avslutar Nina Björby.

Projektet Kultur för äldre pågår i tre år och avslutas 2014. En samlad projektbudget på nära fem miljoner med 1,9 miljoner från Kulturrådet, lika mycket från Region Västerbotten och Umeå, Skellefteå och Lycksele som sammanlagt bidrar med en dryg miljon i form av arbetstid.

Kontakt
Nina Björby (S), ordförande kulturberedningen, Region Västerbotten,nina.bjorby@regionvasterbotten.se, 070 627 49 96
Ola Kellgren, regionkulturchef, Region Västerbotten,ola.kellgren@regionvasterbotten.se, 070-54 31 657

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten,mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut

19 december, 2011 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer