Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Västerbottningar ledde diskussioner om regional utveckling och partnerskap i Bulgarien

Ett tiotal västerbottningar besökte Bulgariens huvudstad Sofia och St Kliment-Ohridski-universitetet 17-19:e januari.

Campus Skellefteå och Akademi Norr – goda exempel på samverkan.

Ett tiotal västerbottningar besökte Bulgariens huvudstad Sofia och St Kliment-Ohridski-universitetet 17-19:e januari orsaken är att Region Västerbotten, enheten för Campusutveckling i Skellefteå kommun och kommunalförbundet Akademi Norr (med 12 kommuner och deras lärcentra som medlemmar) deltar i ett stort treårigt europeiskt projekt som går under namnet UNICREDS.

UNICREDS (”University Collaboration in Regional Development Spaces”) har 15 partners i 7 europeiska regioner. Projektet handlar om utbyte av erfarenheter mellan regioner och arbete med utformandet av nya modeller i regional utveckling i så kallad Triple-Helix-samverkan mellan samhälle, företag och högre utbildning / forskning.

Övriga partners kommer från Storbritannien, Finland, Tjeckien, Ungern och Bulgarien. Projektet finansieras av medel från Regionalfonden i programmet Interreg IVC, och leds av Cornwall County Council i sydvästra England.

Det gemensamma för alla partners är att de vill driva på utvecklingen mot mera kunskapsintensiva och konkurrenskraftiga regioner. Arbetssättet bygger på samarbete mellan region/kommuner, företag och universitet.

Konferensen i Sofia 17-19 januari hölls på St Kliment Ohridski som är Bulgariens största universitet och tillsammans det bulgariska inrikesdepartementet är bulgariska partners.

Rektorn för Luleå tekniska universitet, Johan Sterte, var en av de inbjudna inledningsföreläsarna för att tala om Ltu:s arbete med samverkan med företag och region.

– Högre utbildning och forskning är en förutsättning för regional utveckling. Ett medvetande om det är mycket väsentligt menar Sterte. och fortsätter – I partnerskap för regional utveckling måste alla partners ha något att vinna men också vara medvetna om de mål andra partners har.

Sedan förra projektkonferensen på Campus Skellefteå i juni, har arbetet med erfarenhetsutbytet letts av Campusutveckling i Skellefteå kommun med Ingrid Thylin, Tore Bergström och Anders Norberg i spetsen.

Goda exempel

Det handlar om att sprida goda exempel av partnerskapets mekanismer i regional utveckling. Sådana exempel är lokala s k ”multi-universitets-campus”, som t ex Campus Skellefteå, Campus Seinäjoki i södra Österbotten i Finland och Tremough Campus i Cornwall, England – städer där det inte finns några universitetssäten, men däremot moderna och funktionella studie- och forskningsmiljöer sammansatta av flera universitets insatser, men med region eller kommun som pådrivande och möjliggörande aktörer.

Lärcentranätverket Akademi Norr utgör en liknande distribuerad plattform sammansatt av mindre studiemiljöer, öppna för flera universitet och tydligt orienterade för att understödja regional utveckling.

Nästa fas i projektet leds av aktörer i Cornwall, England och handlar om erfarenheter och modeller för att stimulera förändring i näringslivet i en region med hjälp av ny utbildning och forskning.

Exempelvis arbetar region och universitet tillsammans med innovatörer och företagare för att utveckla utrustning för vågkraft som miljövänlig energi utanför Cornwalls kust. Man har byggt en ”hub” för el-leverans till kusten på havsbottnen utanför, som innovatörer och företagare kan koppla sina utrustningar till för att utveckla sina vågkraftskoncept vidare.

—-

Läs mer:

– Projektets website är http://www.unicreds.eu.
– Pressbilder från konferensen kan laddas ner här

UNICREDS partners är:

1. Cornwall Council, UK www.cornwall.gov.uk

2. Combined Universities in Cornwall, UK www.cuc.ac.uk

3. Municipality of Skellefteå, Sweden www.skelleftea.se

4. Regional Council of Vasterbotten, Sweden www.regionvasterbotten.se

5. Akademi Norr, Sweden www.akademinorr.se

6. City of Seinäjoki, Finland www.seinajoki.fi

7. University Consortium Seinäjoki/Tampere, Finland www.ucs.fi

8. Seinäjoki Technology Centre Ltd, Finland www.stoy.fi/en

9. University of South Bohemia, Czech Republic www.jcu.cz

10. South Bohemia Regional Authority, Czech Republic www.kraj-jihocesky.cz

11. Ministry of Regional Development and Public Works, Bulgaria www.mrrb.government.bg

12. Sofia University, Bulgaria www.uni-sofia.bg

13. University of Debrecen, Hungary www.envm.unideb.hu

14. Regional Authority Hadju Bihar, Hungary www.hbmo.hu

15. Millenium Institute University of Highlands & Islands, UK www.uhi.ac.uk

Yttreligare information

För ytterligare information med anledning av detta pressmeddekande kontakta Anders Norberg, 070 3970738, anders.norberg@skelleftea.se

Skriv ut

31 januari, 2011 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer