NYHETER 2021-09-23

Ögonmottagningen i Skellefteå ökar kapaciteten

För första gången på fem år finns ögonmottagningens verksamhet på Skellefteå lasarett samlad under ett tak. Efter en större ombyggnation och med totalrenoverade lokaler står verksamheten redo att med gott om kapacitet möta behovet i ett framtida växande Skellefteå. På onsdagen invigdes de nya lokalerna officiellt.

Anna-Lena Danielsson (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, klipper bandet till den nyinvigda ögonmottagningen på Skellefteå lasarett. Foto: Ida Lindholm

 

 

Med över 500 besökare i veckan är ögonmottagningen en av de verksamheter som tar emot flest patienter på Skellefteå lasarett. Därför finns det ett stort värde i att samla verksamheten under ett tak. Efter en akut evakuering, framtvingad av dålig inomhusmiljö, för cirka fem år sedan har verksamheten varit spridd på fyra olika platser. När nu mottagningen återinvigs med nya lokaler finns allting samlat igen. Och mer därtill.

I ögonmottagningens nya lokaler ryms både operations- och injektionssalar, undersökningsrum, administrativa lokaler, väntrum, barnväntrum och rum för teknisk utrustning. Den nya operationssalen ger dessutom en säkerhetsmarginal till sjukhuset som kan erbjuda en extra operationssal utanför centraloperation i ett extraordinärt läge.

– Våra tidigare lokaler var inte helt anpassade för den verksamhet vi bedriver idag. Vid planeringen tog vi därför höjd för framtiden och ett växande Skellefteå. Det innebär bland annat att vi på sikt kan utöka antalet gråstarrsoperationer, säger Lise-Marie-Ericsson, avdelningschef.

Hon är glad över den satsning som gjorts på ögonmottagningen.

– Det blir betydligt bättre för patienterna som bara behöver gå till ett ställe och det underlättar samtidigt enormt för personalen att ge god ögonsjukvård till alla medborgare, säger Lise-Marie Ericsson.

Anna-Lena Danielsson (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, var på plats under invigningen.

– Det här är en del av de stora satsningar som nu görs på Skellefteå lasarett. Det känns som ett viktigt steg framåt för att säkra högkvalitativa ögonbehandlingar i hela sjukvårdsområdet och utvecklingen i hela länet, säger Anna-Lena Danielsson.

Tillbaka till nyhetslistan