Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Erik Bergkvist får viktigt internationellt uppdrag

– Den här styrelsen är en av Europas viktigaste lobbyorganisationer och kommer ge oss en unik tillgång till information och möjlighet att påverka i väsentliga frågor, säger Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.

Johannes Hahn, kommissionär för EUs regionalpolitik, Österrike och Gunn Marit Helgesen, vice ordförande CPMR, Norge tillsammans med Erik Bergkvist, regionråd, Region Västerbotten.

Vid CPMR:s generalförsamling i Bialystok i den polska regionen Podlasien har Erik Bergkvist valts in som ersättare i den politiska byrån av CPMR.

– Den här styrelsen är en av Europas viktigaste lobbyorganisationer och kommer ge oss en unik tillgång till information och möjlighet att påverka i väsentliga frågor, säger Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.

Viktigt ställningstagande
Han berättar att under fredagens möte i Bialystok förväntas alla regioner i CPMR ställa sig bakom kravet från Västerbotten, Norrbotten och Azorerna, att EUs extra bidrag till ultiperifera och glestbefolkade regioner ska vara kvar på minst samma nivå efter 2013.

CPMR är det gemensamma samarbetsorganet för Europas olika havskommissioner. Östersjökommissionen där Erik Bergkvist tidigare har varit ordförande, är en del av CPMR.

Den politiska byrån för CPMR leds av ordförande Jean-Yves LeDrian som även är försvarsminister i den nyvalda franska regeringen och Johannes Hahn, kommissionär för EUs regionalpolitik uttrycker att CPMR är ”en spjutspets för mänsklig utveckling i Europa”.

Ordinarie ledamot för Sverige i CPMRs politiska byrå är Annika Annerby Jansson, fullmäktiges ordförande i Region Skåne.

Deltar och kan driva frågor
– I min roll som ersättare har Västerbotten en permanent plats i styrelsen och jag kan delta i arbetet och driva frågor på precis samma sätt som ordinarie ledamöter, säger Erik Bergkvist.

Styrelsen behandlar bland annat viktiga budgetfrågor och övriga tematiska områden som rör havsområden, exempelvis miljö, transporter och utveckling av de havsnära näringarna.

– Det här ger Västerbotten och norra Sverige nya och värdefulla kontaktytor och i Östersjökommissionen har Västerbotten tagit ansvar för utveckling av gröna näringar, men de ekonomiska frågorna är centrala och av yttersta vikt för Västerbottens framtida utveckling, säger Erik Bergkvist.

För mer information
Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten, erik.bergkvist@regionvasterbotten.se, 070 618 68 55

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

 

Region Västerbotten har det regionala utvecklingsansvaret i Västerbottens län. Med landstinget och länets alla 15 kommuner och i nära samarbete med andra parter inom och utanför regionen skapas utvecklingskraft för att göra regionen till en ännu bättre plats att bo, leva och verka i.

Pressbilder på regionstyrelsens ordförande, vice ordförande samt regiondirektör hittar du här:http://www.regionvasterbotten.se/pressrum/pressbilder.html

Skriv ut

5 oktober, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström
  • CPMR är det gemensamma samarbetsorganet för Europas olika havskommissioner.

Kommentarer