Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Regionvalet 2018

Den 9 september är det val till riksdag, kommun och landsting/region. I regionvalet har du som invånare möjlighet att vara med och påverka vilka politiker som de kommande fyra åren ska leda Region Västerbotten, som bildas den 1 januari 2019.

Vid årsskiftet går Västerbottens läns landsting och regionförbundet Region Västerbotten samman till en gemensam organisation, Region Västerbotten.

Den nya regionen får förutom hälso- och sjukvård också ansvaret för den regionala utvecklingen i länet. De nya ansvarsområden som kommer till är bland annat insatser inom områden som infrastruktur, näringsliv, turism, arbetsmarknad, utbildning och kultur.

Läs mer om regionbildningen

I det allmänna valet i september 2018 sker val till regionfullmäktige, regionens högsta politisk beslutande organ. I valet har du möjlighet att rösta på det parti och de politiker som du vill ska leda Region Västerbotten de kommande fyra åren.

Observera att det även fortsättningsvis kommer att stå ”val till landstingsfullmäktige” på valsedlarna trots att du i praktiken väljer till regionfullmäktige. Det beror på att benämningen landstingsfullmäktige enligt lag ska användas vid val.

Vem får rösta?

Du har rätt att rösta i regionvalet/landstingsvalet om du är 18 år senast på valdagen och är:

  • svensk medborgare och folkbokförd i landstinget/regionen.
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i landstinget/regionen.
  • medborgare i annat land, eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige tre år i följd före valdagen samt är folkbokförd i landstinget/regionen.

Hur går det till att rösta?

Du röstar med det röstkort du fått hemskickat i din brevlåda innan valdagen. På röstkortet står bland annat vilka val du har rätt att rösta i, adressen till din vallokal och vilka tider du kan gå dit. Om du inte har möjlighet att rösta i din vallokal på valdagen kan du förtidsrösta. Information om lokaler för förtidsröstning hittar du på Valmyndighetens webbplats.

Valsedlarna för riksdags-, kommun- och regionval/landstingsval har olika färger för att du lättare ska kunna se skillnad på dem. För att rösta i regionvalet använder du blå valsedel. På valsedeln står det ”val till landstingsfullmäktige” och inte regionfullmäktige. Det beror på att benämningen landstingsfullmäktige enligt lag ska användas vid val.

På Valmyndighetens webbplats hittar du mer information om hur det svenska valsystemet fungerar, om rösträtt, hur du röstar, hur valresultatet räknas fram och vilka partier du kan rösta på.

Läs mer om hur röstningen går till på Valmyndighetens webbplats

Vad händer efter valet till regionfullmäktige?

När röstningen avslutas på valdagen påbörjas rösträkningen. Alla röster räknas två gånger. Rösterna räknas först i vallokalerna på valkvällen. Ett preliminärt valresultat publiceras samma natt på Valmyndighetens webbplats. Dagen efter valdagen påbörjas den slutliga rösträkningen av Länsstyrelsen. Då räknas också personrösterna.

De nyvalda ledamöternas första sammanträde är i november. Då utser ledamöterna bland annat ordförande och ledamöter i regionstyrelsen samt beslutar om mål och inriktning för regionen.

Skriv ut

31 augusti, 2018 | Olivia Collin

Kommentarer