Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Västerbotten till Bryssel för att säkra framtida EU-satsningar i länet

30 politiker och tjänstemän från Västerbotten åker till Bryssel på årets regionresa den 12-15 juni för att lära sig mer om hur påverkansarbetet fungerar. Under vistelsen i Bryssel finns bland annat besök hos EU-kommissionär Cecilia Malmström, Svenska Representationen till EU och möten med olika delar av EU-kommissionen på agendan. Programmet har tagits fram tillsammans med North Sweden European office, Norrbotten och Västerbottens gemensamma Brysselkontor.

– Det är ett väl valt tillfälle för en studieresa till Bryssel med tanke på att EU-kommissionens förslag till långtidsbudget lämnats 2 maj, säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten. Det ska bli väldigt intressant att få ta del av förslaget mer i detalj, och lära oss mer om hur vi kan lyfta våra Västerbottniska intressen.

Regionresan har fullt fokus på EU-kommissionens förslag till ny långtidsbudget. Budgeten innehåller flera viktiga insatser för Västerbotten i framtiden, bland annat för regional utveckling och transportinfrastruktur. North Sweden European Office arbetar på plats i Bryssel med att bevaka och påverka i de EU-frågor som rör norra Sverige. Tillsammans med Region Västerbotten har North Sweden tagit fram ett omfattande program med flera inflytelserika talare.

Programmet är brett och rör flera sakområden, såsom EU:s arktiska politik, transport, hälsa- och sjukvård, samt EU:s struktur och investeringsfonder – vilka har spelat en särskilt avgörande roll för Västerbottens arbete med regional utveckling. Syftet är främst att ge politiker och tjänstemän mer kunskap om hur EU:s politik påverkar Västerbotten, och hur Västerbotten kan påverka EU:s politik via sina olika nätverk i Bryssel.

– Ett intressant program, jag ser verkligen fram emot att lära mer om hur vi i Västerbotten kan dra nytta av EU:s politik. Jag tror också att det är viktigt att politiker och tjänstemän från Västerbottenskommunerna lär känna varandra bättre, vilket jag hoppas kan leda till att vi tillsammans i ännu högre grad än idag kan driva frågor som gynnar hela länet, säger Karin Lundström (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden vid Västerbottens läns landsting.

Fakta om regionresan

Regionresan anordnas årligen. Regionala beslutsfattare reser iväg tillsammans utanför Västerbottens gränser för att förkovra sig i regionala utvecklingsfrågor.

Regionresan är också ett bra tillfälle att samla politiker, tjänstemän och aktörer från hela regionen för att bygga starkare relationer och skapa bättre förutsättningar för regional samverkan.

2017 gick regionresan till Edinburgh i Skottland. ​2016 gick resan till Göteborg och Västra Götalandsregionen.
​2015 gick regionresan till Skåne.

För mer information

Erik Bergkvist (S) Regionråd vid Region Västerbotten

070- 618 68 55, erik.bergkvist@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Olivia Collin Kommunikatör vid Region Västerbotten

073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

13 juni, 2018 | Olivia Collin

Kommentarer