NYHETER 2021-04-29

Oroande smittspridning i Umeå

Under de senaste dagarna har smittspridningen i Umeåområdet ökat med en oroväckande fart. – Det är länge sedan det var så här intensiv smittspridning i Umeåområdet, säger Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Under måndag och tisdag bekräftades 343 fall i Västerbotten, 200 av dessa är personer i Umeåområdet. Smittspridningen sker i hela kommunen och i kranskommuner så som Hörnefors och Vännäs där man också ser högre siffror.

– Det är framför allt unga personer, tonåringar och personer mellan 19 och 29 år som står för smittan. Det gäller att träffa så få personer som möjligt just nu. Jag vill ge en uppmaning till föräldrar där ute att prata med era barn och tonåringar om att inte träffas i stora grupper på ett valborgsmässofirande eller på helgerna, vi måste hålla avstånd, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Träffa så få människor som möjligt, rör dig lite ute i samhället, jobba hemifrån när det går, håll distans, handla ensam, använd munskydd i kollektivtrafik och butiker och undvik onödiga resor.

– Det kommer att komma bättre tider med mindre restriktioner och begränsningar, men ännu är det många som inte är vaccinerade och vi måste vinna tid för att rädda liv, säger Stephan Stenmark.

Provtagning

På provtagningsstationen i Umeå lämnades under måndagen rekordmånga kit ut.

– Över 2 000 kit lämnades ut i måndags och under både tisdag och onsdag denna vecka är det betydligt fler än föregående vecka. Personalen ser en rekordökning jämfört med tidigare. Många som kommer och hämtar kit är där på grund av uppmaning via smittspårning och varit i nära kontakt med någon som bekräftats med covid-19. Vi beräknar att det kommer att vara ungefär 2 000 fler utlämnade kit jämfört med vecka 14, säger Carola Degerman, ansvarig för provtagningsstationen i Umeå.

Carola Degerman berättar att det har varit tyngre tryck på provtagning i Umeå än någonsin tidigare i vinter och under våren.

Tillbaka till nyhetslistan