NYHETER 2021-03-19

Pandemins porträttmakare

Kanske har du sett dem dyka upp i något av dina sociala flöden? Det är nog bara en tidsfråga annars. Eleganta, dramatiskt belysta och konstnärliga porträtt av vårdpersonal från Västerbotten som i full skyddsmundering iakttar dig genom linsen. Det är starka bilder som sjukhusfotograf Klas Sjöberg förmedlar till omvärlden i ett dokumentationsprojekt som går under arbetsnamnet ”Pandemic Heroes”. – Jag vill bara att deras insatser ska synas på riktigt, säger han.

Charlie och Ida, sjuksköterskor på ambulansen i Umeå, är två av över 80 medarbetare som hittills porträtterats i sjukhusfotograf Klas Sjöberg tidsdokument "Pandemic Heroes". Foto: Klas Sjöberg

 

Klas Sjöberg kommer ursprungligen från Halmstad där han inledde sin bana som sjukhusfotograf i början av 1990-talet, men har hunnit med ett antal orter och professionella inriktningar innan han hamnade i Umeå sommaren 2018.

– Jag har det ganska gött. Det är få förunnat att få jobba som sjukhusfotograf, vi är inte många i Sverige, säger han på utpräglad halländska.

Som sjukhusfotograf är hans huvudsakliga uppgifter att fotografera patienter i sin studio eller på någon avdelning, men även snabba inhopp i en operationssal där det inte finns tid att fundera särskilt mycket över vinklar, ljus eller kreativ höjd – det ska helt enkelt fungera och bli skarpa bilder.

– Jag gillar det där, tekniknörderiet kring fotografering. Det ska gå snabbt. Samtidigt ser inte yrket ut som det gjorde förr. Idag gör jag mycket annat som att ta drönarbilder och stötta kommunikationsstaben med filmarbeten. Det är väldigt brett.

Klas har en unik position, men det var först när han pratade med en fotografkollega inom pressen som han förstod exakt hur unik den är. I synnerhet under en tid när det råder besöksförbud och en rad begränsningar för världen utanför sjukhusen.

– Jag insåg att jag till skillnad från media och andra fotografer har direkt tillgång till all den fantastiska vårdpersonal som kämpar med pandemin och som har så mycket att säga om det. Jag kände en impuls att det vi nu upplever kan vara viktigt att fånga. Ett tidsdokument som kanske blir viktigt i framtiden.

Annika, sjuksköterska, intensivvårdsavdelningen, Skellefteå.

Klas har tidigare genomfört en utställning, ”Look In My Direction”, på Naturhistoriska museet i Göteborg där 50 personer via porträtt och filmklipp berättade om sina personliga erfarenheter av att vara barn med etnisk blandning. Det var ett lyckat koncept som han nu tänkte återanvända med blicken riktad mot coronapandemins frontlinje.

Sagt och gjort. Vid årsskiftet bokade han in ett par medarbetare från intensivvårdsavdelningen till sin fotostudio långt ner i en kulvert på universitetssjukhuset i Umeå och bad dem att posera i full skyddsmundering. Alla som hållit i en kamera vet hur motvilliga de flesta är över att bli förevigade och Klas kände sig glad över att i alla fall tre ställde upp. Men intresset visade sig vara betydligt större och begränsade sig inte bara till en IVA-avdelning i Umeå.

­– Det finns en jättestor vilja att vara med. Även personer som jag vet aldrig ens skulle ställa upp på en vanlig mobilbild vill bli fotograferade. De tycker att det känns viktigt och jag tror att de vill visa att det här är någonting svårt och historiskt som de ha varit med om. Det blir ett minne.

Viktoria, undersköterska, intensivvårdsavdelningen Umeå.

Från intensivvårdsavdelningen i Umeå utökades projektet till ambulansen på orten och vidare till ambulanshelikopterverksamheten i Lycksele. Vid det laget hade ryktet om Klas bilder spridit sig till Skellefteå lasarett där intensivvårdspersonal gjorde propåer om att de gärna skulle rada upp sig för att ställa sig framför Klas lins.

– Jag hann inte med alla och måste åka tillbaka till både Skellefteå och Lycksele när jag får tillfälle – jag gör de här bilderna när jag får en stund över under andra uppdrag på orterna. Det känns jätteroligt och responsen är enormt positiv. Alla jag pratar med om det här påpekar att det är en viktig grej.

I skrivande stund är Klas uppe i över 80 porträtt från regionens tre sjukhus, men han räknar med att det blir långt över 100 innan det är klart.

– Egentligen ser jag inga begränsningar men jag förstår samtidigt att jag inte kan fota hur många som helst. Just nu träffar jag patientnära personal men jag har bland annat sjukhuskyrkan på gång och utesluter inte att jag även försöker fånga personer som jobbar med att till exempel att forska på mediciner kopplat till covid. Vi får se.

Vilka är dina starkaste intryck från det här arbetet?

– Ska jag vara ärlig tror jag att intrycken kommer senare när jag gör intervjuerna. Jag är mitt i en process nu och har haft fullt fokus på att samla på mig porträtt. Det tar cirka fem minuter att fota någon och då koncentrerar jag mig mest på bilden, men vissa av bilderna där jag lyckats fånga ögonen ger en otrolig känsla.

När intervjuerna, som kommer att filmas, sker vet han inte – ”det är upp till det här viruset” och det är för tidigt nu.

– De måste få bearbeta vad de varit med om först. Jag tror också att alla av dem är trötta på att prata om covid.

Men när det sker vill han släppa materialet brett och fritt för alla att ta del av. Exakt hur är oklart – kanske blir det på Youtube. Under tiden finns bilderna tillgängliga på hans Instagram-konto klas_sjoberg.

– Jag får många förslag om att göra utställningar eller en bok och vem vet – det kanske blir det med? Men jag ser ingen anledning att hålla det hemligt. Ofta är fotografer lite hemlighetsfulla kring projekt men sedan dag ett har jag lagt ut bilder på mitt Instagram-konto och personerna jag har fotat är fria att göra vad de vill av sina bilder.

– Jag vill bara att deras insatser ska synas på riktigt.

 

Foto: Ida Brännström

FAKTA/Klas Sjöberg

Yrke: Sjukhusfotograf för Region Västerbotten

Aktuell: Det pågående foto- och filmprojektet ”Pandemic Heroes”.

På fritiden: Pilot för Umeå fallskärmsklubb. Jag är också väldigt fysiskt aktiv och brukar spela hockey. Men nu under pandemin när jag inte kan göra de sakerna har jag lärt mig längdskidåkning av en expert som dessutom är medicintekniker.

Förebilder inom fotografi: Lennart Nilsson, förstås. Men även Hans Gedda för hans otroliga porträtt. Sedan finns det många andra.

Instagram: klas_sjoberg

Tillbaka till nyhetslistan