NYHETER 2020-04-14

Pressmeddelande 13 mars: Ett nytt fall av coronasmitta i Västerbotten

Igår den 12 mars analyserades 23 prover i Västerbotten. Av dessa var ett prov positivt för coronaviruset, covid-19. Personen har varit i norra Italien och tillhör ett av de resesällskap där det i början av veckan påvisades covid-19. Med dagens konstaterade fall inräknat har vi totalt nio kända smittade personer i Västerbotten. – Vi fortsätter med smittspårning i Västerbotten enligt våra rutiner, säger Gunilla Persson, tf smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Sammanlagt har ett 70-tal personer provtagits i Västerbotten. Folkhälsomyndigheten ser tecken på samhällsspridning i andra delar av landet, men i Västerbotten har vi ännu inga tecken på det.

Vad kan allmänheten göra för att inte sprida smittan vidare? Hur man ska bete sig?

Om man har förkylningssymtom som halsont, snuva, hosta, har feber eller känner sig hängig så ska man stanna hemma. Du bör stanna hemma två dagar efter att du är symtomfri.

– För att hjälpa till att stoppa smittspridningen ska man om man har förkylningssymtom stanna hemma för att inte smitta andra, säger Gunilla Persson. – Detta är en effektiv åtgärd för att stoppa smittspridning av covid-19.

Om det skulle visa sig att en samhällsspridning finns i storstadsområdena, hur kan till exempel Västerbotten göra för att förhindra att smittan också sprider sig hit?

– Vid en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom som covid-19 är, har vi som individer, enligt smittskyddslagen, en skyldighet att skydda andra från smittan. Det kan till exempel handla om att personer som vet att de har covid-19 är skyldiga att informera nära kontakter om det, säger Gunilla Persson.

Under helgen kommer ytterligare prover att analyseras. Region Västerbotten kommer att meddela resultaten av dessa.

Frågor om den allmänna smittspridningen i Sverige

Folkhälsomyndighetens presstjänst 010-205 21 00

Vid frågor om det nya coronaviruset

Många ringer till 1177 Vårdguiden på telefon och har frågor om det nya viruset. Det gör att det kan vara längre kötid än vanligt innan du kommer fram. Har du till exempel hosta, feber, eller halsont kan du få råd på 1177.se.

Besök krisinformation.se eller Folkhälsomyndighetens webbplats. Där finns bra frågor och svar om det nya coronaviruset.

Ring 113 13 om du har allmänna frågor om det nya coronaviruset.

Ring 1177 på telefon när du har feber, hosta eller andningsbesvär och om något av följande stämmer in:

  • Du har under de senaste 14 dagarna varit på platser där det pågår smittspridning på grund av coronaviruset. Information om berörda områden finns på 1177.se och Folkhälsomyndighetens webbplats.
  • Du under de senaste 14 dagarna varit i närkontakt med någon som har sjukdomen covid-19 (coronavirusinfektion).
Tillbaka till nyhetslistan