Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Panelmedlem uppmärksammad i Europa

"Bilden blev till i en tid när jag saknade ord om sammanhang. Ett försök att tömma sinnet från intryck, och att beskriva något av den utplåning som kan bli av att finnas till för andra utan att ha plats för sig själv."

”Bilden blev till i en tid när jag saknade ord om sammanhang. Ett försök att tömma sinnet från intryck, och att beskriva något av den utplåning som kan bli av att finnas till för andra utan att ha plats för sig själv.”

Roger Gunnarsson, medlem av FoU-panelen, beskriver det som en trevlig händelse och fascineras över att så mycket kan hända bara någon driver på. Ett av hans konstverk har visats tre gånger runt om i Europa som en del av en samlingsutställning helt utan hans inverkan. Just Rogers konstverk blev mycket omtalat när utställningen ”Art For Mental Health” visades i Europaparlamentet.

För några år sedan satt FoU-panelens medlem Roger Gunnarsson med i styrelsen för GAMIAN-Europe (Global Alliance of Mental Illness Advocacy Networks-Europe). En patientinfluerad europeisk organisation som representerar personer med psykisk sjukdom och förespråkar deras rättigheter. Där väcktes en förfrågan till styrelsens medlemmar att bidra med ett konstverk till en gemensam utställning. Roger lyfte frågan på hemmaplan men fick ingen respons. Han tyckte ändå att det var viktigt att bidra och skannade därför in ett av sina tidigare verk och skickade det till Club 13 & Co i Vilnius, Litauen, en nationell organisation för personer med psykisk sjukdom och deras närstående i Litauen. Målningen visades som ett av 15 bidrag i utställningen ”Art for Mental Health”. Arrangerad av Club 13 & Co som den andra internationella måleriutställningen på Lithuanian Medical Library i Vilnius.

Efter år utan att hört något så blev Roger uppmärksammad vid ett återkommande årsmöte av en kvinna från Club 13 & Co. Hon visade honom ett kort på något som han till en början inte förstod något av. Men efterhand kom det fram att den bild Roger skickat in även hade funnits med i en utställning som genomförts i Europaparlamentet. Kvinna nämnde att den blivit mycket uppskattad och omtalad. Vilket Roger uppskattar och är tydlig med, att det är samtalen som konstverken skapar som är det intressanta.

Målningen har även blivit visad på en konstutställning i Vilnius i samband med Gamian-Europe´s återkommande årsmöte.

”Tänk att så mycket kan hända med så lite, bara för att någon driver på?” säger Roger.

Roger har idag låtit penseln vila i takt med att orden har ökat. Men konstverket Exploited (Utnyttjad) lever nu sitt eget liv och kan dyka upp på fler ställen i Europa.

Gamian – Europe

Club 13 & Co

Skriv ut

17 februari, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer