Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Tre Norrlandslän i samarbete om psykisk ohälsa

Runt om i landet arbetar föreningen Hjärnkolls ambassadörer för att på olika sätt förbättra attityderna och fördomarna kring psykisk ohälsa. Det krävs mer öppenhet och fler kunskaper.

Torsdag-fredag 27-28/4 träffas ambassadörerna, styrelserna och samordnarna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland i Umeå för att diskutera hur man ska nå ut till fler med budskapet. Ambassadörerna har i sitt ”CV” egna erfarenheter av psykisk ohälsa och åker runt i skolor, på arbetsplatser, utbildningar och berättar sina livshistorier, anordnar temadagar, leder debatter.

Socialpsykiatriskt kunskapscentrum  samordnar och leder  verksamheten med Hjärnkoll i Västerbotten.

Vanligaste sjukskrivningsorsaken
Under träffen i Umeå diskuteras hur Hjärnkoll ska nå ut till fler och hur myterna kring psykisk ohälsa ska motarbetas. Det värsta som kan drabba de med psykisk ohälsa, deras anhöriga, arbetskamraterna är tystnaden som uppstår då ingen vågar säga något i tron att det gör saken än värre. Psykisk ohälsa har blivit ett stort samhällsproblem. F-kassa meddelar att psykisk ohälsa nu är den vanligaste sjukskrivningsorsaken. I Sverige har tre av fyra egen erfarenhet av psykisk ohälsa och WHO säger att psykisk ohälsa är en av de största utmaningarna mot folkhälsan i världen.

Fortfarande skrämmande
För många är psykisk ohälsa fortfarande skrämmande, trots att det är så vanligt. Rädslan gör att många människor med psykisk ohälsa isolerar sig. Dessutom blir många diskriminerade i skolan, arbetslivet, vården, socialtjänsten, äldreomsorgen.

Läs mera på www.hjarnkollvasterbotten.se

Skriv ut

25 april, 2017 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer