Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Utbildning ger poliser positivare attityd till personer med psykisk ohälsa

En ny utvärdering av Hjärnkolls utbildningsinsats för blivande poliser vid Umeå Universitet visar att insatsen varit framgångsrik. De polisstudenter som deltagit i utbildningsmomentet har betydligt mer positiva attityder till personer med psykisk ohälsa, än de som inte deltagit i utbildningen.

En ny utvärdering av Hjärnkolls utbildningsinsats för blivande poliser vid Umeå Universitet visar att insatsen varit framgångsrik. De polisstudenter som deltagit i utbildningsmomentet har betydligt mer positiva attityder till personer med psykisk ohälsa, än de som inte deltagit i utbildningen. Nu vill Hjärnkoll att momentet blir obligatorisk i landets polisutbildningar.

– Många personer med psykisk ohälsa blir diskriminerade och poliser har ett viktigt uppdrag att se till att vi alla är lika inför lagen. Det utbildningsmoment vi varit med och ta fram ger polisstudenterna möjlighet att få syn på hur deras egna attityder och beteenden påverkar inte bara deras eget bemötande utan också omgivningens bemötande av personer med psykisk ohälsa, säger Rickard Bracken, Projektledare för Hjärnkoll.

Hjärnkolls utbildningsmoment hålls som en del av psykiatridelen av polisutbildningen och grundar sig framför allt på att studenterna får möta Hjärnkolls ambassadörer som har egna erfarenheter av att leva med psykisk ohälsa och då ha kontakt med polisen. Olika inslag från UR:s programserie Inferno ingår även. Utbildningsinsatsen på Polisutbildningen vid Umeå universitet har prövats under år 2011 och pågår under försök fram till 2014. Utvärderingarna från tidigare år gav samma positiva resultat som detta års.

– Det går att ändra attityder om man får kunskap och möjlighet att träffa personer som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa. Vi ser utbildningsinsatserna som ett långsiktigt arbete mot diskriminering. Alla blivande poliser ska bli bättre rustade för sitt kommande arbete, därför borde den vara ett obligatoriskt inslag i polisutbildningen, säger Rickard Bracken.

Skriv ut

18 februari, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer