Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Nu är psykeveckan igång i Västerbotten

Varje år vecka 45 arrangeras Psykeveckan runt om i hela länet. Med hjälp av föreläsningar, kulturella aktiviteter och andra arrangemang ska västerbottningarna lära sig mer om psykisk ohälsa, bli mindre fördomsfulla och mer hoppfulla.
I år ges även möjlighet att följa en rad olika arrangemang via livesändningar på webben.

Det är en rad olika organisationer som tillsammans planerar och arrangerar Psykeveckan i Västerbotten. Fokus ligger på all slags psykisk ohälsa och dess konsekvenser, men även på vägar ut ur utsattheten.

– Psykeveckan är en av de viktigaste veckorna under hela året eftersom den belyser och ger plats åt en våra största och mest osynliga folksjukdomar, säger Claudia Kerttu, vikarierande länsdelssamordnare för Socialpsykiatriskt kunskapscentrum vid Region Västerbotten. Vi vill förmedla kunskap men minst lika mycket hopp och lyfta erfarenheter som motverkar fördomar och bidrar till en förändrad attityd i samhället till psykisk ohälsa.

Programmet är gediget och innefattar många olika intressanta programpunkter i Storuman, Skellefteå, Umeå, Norsjö och Lycksele.
Bland annat talar journalisten, programledaren och föreläsaren Sanna Lundell på vävenscenen i Umeå den 8 november under temat “Medberoende, skam och dess djävulsdans”. I Skellefteå hörs bland andra Thomas Idergard, katolsk präst i Jesuitordern, som talar om “Från politiken till Jesus – en livsresa i tro” i Anderstorps kyrka den 10 november.
Det finns mycket mer att utforska bland veckans aktiviteter – se till att kolla igenom programmen för de olika länsdelarna och glöm inte att följa Psykeveckan på facebook.

Programmet

Alla program för samtliga orter under Psykeveckan finns att ladda ner här.

DELA-priset 2017

Under Psykeveckan delas DELA-priset ut till en arbetsgivare som utmärkt sig genom att erbjuda personer med psykisk ohälsa delaktighet i arbete. Årets vinnare utses den 8 november klockan 15:15 i Fika! i kulturhuset Väven, Umeå.

Psykeveckan är ett samarrangemang mellan Region Västerbotten, Västerbottens läns landsting, Umeå kommun, ABF, Riksförbundet för Social och Mental hälsa i Umeå, FMN – Föräldraföreningen mot narkotika, Föreningen Attention, (H)järnkoll, Hälsa 2020, Kärngården, Schizofreniförbundet/IFS, Studieförbundet Vuxenskolan och Svenska kyrkan.

För mer information

Claudia Kerttu
Länsdelssamordnare Umeå
claudia.kerttu@regionvasterbotten.se
076-7665729

Marjet Gustavsson
Länsdelssamordnare Inlandet
marjet.gustavsson@regionvasterbotten.se
070-6057549

Liz Bertholdsson
Länsdelssamordnare Skellefteå
Liz.bertholdsson@regionvasterbotten.se
070 2895766

Skriv ut

6 november, 2017 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer