Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Öppet hus på en förändrad psykiatriavdelning 2

Välkommen till öppet hus på psykiatrins vårdavdelning 2 på Nus! Den 29 maj klockan 12–15 kan du se resultatet av den omvälvande förändring som landstinget gjort i partnerskap med teknikföretaget Philips.

På avdelning 2 bedriver vi psykosvård och tar emot personer med svåra sjukdomar som schizofreni, ångest, depression, bipolär sjukdom och beteendestörning. Nu ska de, utöver behandling med läkemedel, samtal, sjukgymnastik och liknande, återhämta sig bättre i en väl genomtänkt miljö.

Partnerskapet med Philips har handlat om att göra patienternas vård mer trygg och tillgänglig. På en sliten avdelning har vi förändrat det mesta, från arbetsmetoder, mötesplatser och möjligheter till sysselsättning till design och ljusmiljö.
Öppet hus på en förändrad psykiatriavdelning 2

Precis som patienterna önskat får de nu större närhet till personalen. De får också nya ytor för aktivitet och samvaro med datorer, pingisbord, motionscyklar och ledda aktiviteter som exempelvis yoga.

Förstärker vården med ljus
Att patienternas aktivitetsnivå stämmer med dygnet är viktigt för återhämtningen. Det är skälet till att vi installerat Philips så kallade Heal‐well‐ljus, en ljusmiljö som stödjer patientens biologiska dygnsrytm. Det innebär en ”ljusboost” som ger blått ljus på morgonen, skarpare ljus mitt på dagen och aprikosfärgat framåt kvällen.

Ljuset sprids från ”takfönster” jämnt över rummet utan att ge mörka hörn. Tekniken har aldrig testats i psykiatri så här långt norrut men är en spännande utveckling som kliniken hoppas mycket av.

– Det roligaste är att hela konceptet gör det bättre för alla, för patienterna men också för oss som jobbar där! Det ska bli jättespännande att få komma igång och möta patienterna på ett nytt sätt, säger sektionschefen Ann Larsson, som under byggtiden tillsammans med sina medarbetare granskat arbetsmetoder och gjort en lång rad förbättringsarbeten.

Du hittar psykiatrisk vårdavdelning 2 vid målpunkt F plan 4, entré från Köksvägen.

Fakta: Avdelningen får 13 vårdplatser, fördelade på tre enkelrum och fem dubbelrum. Satsningen har kostat cirka 16 miljoner kronor.

Skriv ut

16 maj, 2017 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer