Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Socialpsykiatriskt kunskapscentrum utbildar hälsocoacher.

Svenska psykiatrikerförbundet har tecknat ett avtal med KunsKC om att utbilda trettio psykiatripersonal från fyra kliniker i Sverige till hälsocoacher.

Samsjukligheten bland personer som drabbats av allvarlig psykisk ohälsa är ett uppmärksammat problem som varit föremål för PRIO-satsningar under flera år. Nationella och internationella studier visar på mellan 15 till 20 förlorade levnadsår jämfört med personer som inte drabbats allvarlig psykisk ohälsa. Främst gäller det samsjukligheten med fysisk ohälsa och komplikationer därav. Socialpsykiatriskt kunskapscentrum (KunskC) tog tillsammans med Schizofreniförbundet i Västerbotten under åren 2009 – 2011 fram en metod med hälsocoacher, som jobbade specifikt med denna grupp. Metoden innehåller personlig coachning (direkt eller indirekt), gemensamma utbildningar av personal och brukare, samt hälsodiplomering av verksamheter som riktar sig till personer med psykisk funktionsnedsättning.

Svenska psykiatrikerförbundet har tecknat ett avtal med KunsKC om att utbilda trettio psykiatripersonal från fyra kliniker i Sverige till hälsocoacher. Utbildningen omfattar sju dag med efterföljande handledning och beräknas börja april 2016

Skriv ut

23 december, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer