NYHETER 2023-03-27

Psykologen svarar: Vad gör jag om jag mår dåligt av ekonomin?

Dyrare matkassar, höga elräkningar och höjda bolåneräntor. Det ekonomiska läget i världen gör sig ofta påmint och kan vara jobbigt för många.

Foto av Marta Franzén, psykolog.

Marta Franzén, legitimerad psykolog på Vännäs hälsocentral, ger råd till den som mår dåligt. Läs hennes svar här:

Först och främst vill jag säga att de allra flesta oroar sig för sin ekonomi ibland. Ekonomin, att ha råd med sin bostad, och att ha råd att äta, transportera sig och delta i aktiviteter är ju helt avgörande för oss alla. Därför är det är helt normalt att vi i perioder känner oro, stress eller nedstämdhet kopplat till vår ekonomi. Många har det också tufft ekonomiskt just nu och oroar sig extra mycket när räntorna stiger och så många livsnödvändiga saker blivit dyrare.

Skapa dig en överblick

Det är svårt att ge specifika råd eftersom människors ekonomiska situation och hur de mår av den kan se så olika ut, men generellt brukar ett bra första steg vara att skapa sig en överblick. Det kan kännas jobbigt och obehagligt att behöva se sin ekonomi svart på vitt, men när du väl har överblicken kan du börja fundera över problemlösning. Om det finns ett konkret problem som kan lösas är det bra att börja där. Är det konkreta problemet stort och du känner dig överväldigad är ett gott råd att dela upp problemet i mindre bitar. Finns det något litet du kan göra som påverkar situationen i rätt riktning?

Sök stöd om du behöver det

Om du tycker att det känns svårt att själv skapa den här överblicken kan du söka stöd hos en anhörig, en vän eller någon annan du litar på. Ibland kan det räcka att få bolla sin situation med någon för att få syn på lösningar.

Du kan också söka till skuld- och budgetrådgivning i den kommun där du bor. Det är gratis och de hjälper både personer som redan är skuldsatta, och personer som inte är det men vill ha rådgivning kring sin ekonomi. Det är också ett bra ställe att börja på när ens ekonomiska problem blivit för stora för att man ska kunna lösa dem på egen hand.

Om du hamnat i kris

Om du har hamnat i ekonomisk kris, eller någon annan kris för den delen, är det bra att ta hand om sin psykiska hälsa så gott det går. Att hålla på sina rutiner, försöka sova och äta bra, och fortsätta göra roliga saker i den mån det är möjligt är sådant som kan hjälpa till att hålla dig flytande medan krisen pågår. Fysisk aktivitet, även i små mängder, är också mycket bra för den psykiska hälsan.

Om den ekonomiska oron går ut över hur du fungerar till vardags, till exempel om du mår så dåligt över din ekonomi att du har svårt att tänka på något annat, har svårt att sova eller känner dig deprimerad kan det vara läge att söka professionellt stöd. Sök psykolog eller kurator på din hälsocentral.

Sök hjälp direkt om du mår jättedåligt

Om du mår riktigt dåligt och har tankar på att du inte orkar leva längre ska du skyndsamt söka vård på en akutpsykiatrisk mottagning.

Stöd till dig som har självmordstankar

Text: Lotta Norlander
Foto: Privat

 

Tillbaka till nyhetslistan