NYHETER 2025-04-10

Region Västerbotten borrar djupt för hållbar energiförsörjning

Region Västerbottens satsning på hållbar energiförsörjning fortsätter. I Skellefteå har vi borrat djupt för att utvinna både värme och kyla. – Satsningarna på geolager förbättrar inte bara vår energiförsörjning, utan minskar också våra kostnader och bidrar till en grönare framtid, säger Jesper Burlin, ingenjör på Region Västerbotten.

Du kanske har hört talas om bergvärme? Energi som hämtas genom ett borrhål i marken. Region Västerbottens satsning på geolager fungerar på liknande sätt, men med några viktiga skillnader. I ett geolager kan vi både tillverka och lagra värme och kyla. Under vintern tillverkar geolagret värme och lagrar kyla, medan det under sommaren tillverkar kyla och lagrar värme, vilket ökar andelen återvunnen energi.

– Kylan ska främst användas till medicinteknisk utrustning men även som komfortkyla, särskilt inom kritisk vårdverksamhet, säger Jesper Burlin.

Sparar redan 9 miljoner om året

Redan 2016 togs regionens första geoenergianläggning vid Norrlands universitetssjukhus i drift, som är en av de största i världen av sitt slag idag. Idag finns det totalt sex anläggningar i Umeå, Lycksele och Skellefteå. Dessa bidrar tillsammans med en besparing på cirka 9 miljoner kronor per år. Detta minskar den årliga energikostnaden för våra fastigheter med cirka tio procent.

När vi nu bygger för framtidens vård i Skellefteå, beräknas det kommande geolagret spara cirka en miljon kronor om året. Det är om vi jämför med att enbart värma lokalerna med inköpt fjärrvärme samt producera kyla med en kylmaskin där överskottsvärmen inte återvinns.

Bättre inomhusklimat för vårdpersonal

Men fördelarna med satsningen sträcker sig bortom de ekonomiska aspekterna. Sjukhusets energiförsörjning blir både säkrare och mer robust, samtidigt som vi skapar ett bättre inomhusklimat för patienter och vårdpersonal – både sommar- och vintertid. Det är också en långsiktigt hållbar investering då borrhålen har en väldigt lång livslängd.

– De miljövinster vi kan bidra med är också stora, då vi inte köper energi flera gånger om, utan återvinner en typ av energi när vi samtidigt tillverkar ett annat, säger Jesper Burlin.

Text: Daniel Marklund

Tillbaka till nyhetslistan