Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Den finaste skatten är en bok av Erika Hedman. Berättelsen handlar om att sörja någon man älskar och om att mötas igen i fantasin, vilket Erika har egen erfarenhet av från tiden efter sin systers död. Foto: Erika Hedman

Lyssna

En dag om Sorg och omsorg – vikten av att samtala och ge tröst

Onsdag 15 januari kl. 12 bjuder Alva Kultur, Norrlands Universitetssjukhus, Umeå in till en dag om Sorg och omsorg. Samtidigt invigs en ny sorg- och omsorgshylla med litteratur om barn och unga i kris eller svåra livssituationer och fotoutställningen Den finaste skatten av författare och fotograf Erika Hedman.

 

Onsdag 15 januari kl. 12 bjuder Alva Kultur, Norrlands Universitetssjukhus, Umeå in till en dag om Sorg och omsorg. Samtidigt invigs en ny sorg- och omsorgshylla med litteratur om barn och unga i kris eller svåra livssituationer och fotoutställningen Den finaste skatten av författare och fotograf Erika Hedman.

– Vi hyser en förhoppning om att vår nya hylla ska göra det lättare för våra låntagare att hitta litteratur som kan ge tröst, förståelse och kunskap, säger Anna Lindberg, bibliotekarie på Alva Kultur.

I boken Sorg, saknad, sammanhang har Anna Lindberg, bibliotekarie på Alva Kultur och Gunilla Brinck, bibliotekskonsulent på Länsbiblioteket i Västerbotten sammanställt och kommenterat omkring 300 böcker, huvuddelen skönlitteratur, om barn och ungdomar i svåra livssituationer. Den första upplagan av Sorg, saknad, sammanhang kom i december 2004 och i september 2013 kom den tredje mycket omarbetade upplagan. Nu inviger de en ny hylla med böcker om sorg och omsorg på Alva Kultur på Norrlands universitetssjukhus.

När någon i en familj drabbas av sjukdom, olycka eller död förändras livet och konsekvenserna för de anhöriga blir genomgripande – för barn och ungdomar kan de bli traumatiska. Att tala med barn i eller om sådana smärtsamma situationer är inte lätt och vid många tillfällen kan en bok vara till hjälp. Ibland kan det också kännas trösterikt att få läsa om andra som befinner sig i liknande situation. De här böckerna är också oumbärliga för vuxna som källa till kunskap om barns och ungdomars levnadsvillkor.

– Böckerna kan vara en god hjälp i arbetsliv såväl som i privatliv, menar Gunilla Brinck.

Program för invigningen 15 januari kl.12.00 – 13.00

Sorg, saknad, sammanhang – Anna Lindberg, bibliotekarie på Alva kultur och Gunilla Brinck, bibliotekskonsulent vid Länsbiblioteket i Västerbotten.

Den finaste skatten – Erika Hedman, författare och fotograf, berättar om boken och utställningen Den finaste skatten med bilder från hennes bok med samma namn. Hör Erika Hedman berätta om sin fotografiska bilderbok för barn, Den finaste skatten. Berättelsen handlar om att sörja någon man älskar och om att mötas igen i fantasin, vilket Erika har egen erfarenhet av från tiden efter sin systers död. Bilderna i boken är fotograferade längs Vindelälven i Sorsele kommun, där Erika och systern vuxit upp. Fotoutställningen Den finaste skatten visas på Alva kultur 15/1-24/1 2014

Invigning av Alva kulturs Sorg- och omsorgshylla- En ny hylla på biblioteket invigs, som lyfter fram litteratur som handlar om sorg, omsorg och förtröstan.

För mer information:

Anna Lindberg
Bibliotekarie, Alva Kultur
Tel: 090-785 78 96, 090-16 37 27
anna.lindberg@regionvasterbotten.se

Pressinformation:

Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070-2319322, ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

9 januari, 2014 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer