Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Konflikt mellan natur, kultur och ekonomi i Galleri Alva

Den 30 september till 25 oktober ställer konstnären Erik Mikael Gudrunsson ut fotografiutställningen Rönnbäcknäset/Dahksnjuana vid Galleri Alva. Vernissage hålls den 30 september.

Fotografierna gestaltar Rönnbäcknäset, Sundsberget och Vinberget, inom det planerade gruvbrytningsområdet i Björkvattsdalen med nickelbrytning i tre öppna dagbrott och planerad avfallsdeponi i Gardikens vattenmagasin. Området utgör traditionellt samiska åretruntmarker och kulturmiljö. Det är även hem för många hotade och rödlistade arter.

– Rönnbäck utgör ett tydligt exempel på den tilltagande konflikt mellan ekonomiska, kulturella och naturvårdande intressen som idag pågår överallt där nya gruvprojekt planeras, säger Gudrunsson.

Erik Mikael Gudrunsson är född 1980 i Sundsvall och utbildad vid Konsthögskolan i Umeå. Han arbetar som konstnär med landskapsskildringar inom Norrland som särskilt fokus på undersökningar av hur människan påverkar och påverkas av landskapets utformning. Hans verk har visats på bland annat Malmö konstmuseum, Hasselblad center i Göteborg och Bildmuseet i Umeå. Gudrunsson har tilldelats stipendier av Helge Ax:son Johnsons Stiftelse, Göran Dahlbergs Stiftelse för bildkonstnärer och JC Kempes Minnes Stipendiefond

Vernissage hålls på Galleri Alva vid Norrlands universitetssjukhus den 30 september kl.12.00.

För mer information:

Peter Lundström

Utställningsansvarig Galleri Alva

070-598 94 36, jarl.peter.lundstrom@gmail.com

Erik Mikael Gudrunsson

073-6896771, gudrunsson@gmail.com

Skriv ut

28 september, 2016 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer