Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Samisk konst på Galleri Alva

Konst av de samiska konstnärernaJohan Turi samt Johan, Gerda och Nils Tirén. Visas på Galleri Alva i december.

Lyssna

Samisk konst visas på Galleri Alva

På Galleri Alva visas den 6-30 december en del av den konst som finns i Skogsmuseet Lyckseles omfattande samling "Samiska skatter", utförd av Johan Turi samt Johan, Gerda och Nils – alla med efternamnet Tirén.

 

På Galleri Alva visas den 6-30 december en del av den konst som finns i Skogsmuseet Lyckseles omfattande samling ”Samiska skatter”, utförd av Johan Turi samt Johan, Gerda och Nils – alla med efternamnet Tirén.

På Skogsmuseet i Lycksele finns den omfattande samlingen ”Samiska skatter”, som ägs av Sparbankstiftelsen Norrland. Det är en världsunik samling av samiska föremål, som härrör från samiskt område i Sverige, från tiden omkring 1700 fram till 1940-talet.

Konstnärerna Johan Turi samt Johan, Gerda och Nils Tirén var starkt engagerade och inspirerade av samernas kultur och landskap i en tid – runt sekelskiftet 1900 – då samer och deras kultur ifrågasattes på olika sätt. Turi hade sin hemvist i Norrbotten, Tiréns i Jämtland.

Johan Turi var inte bara konstnär – han var den förste samiska författaren som skrev om samiska förhållanden. I ett bildspel i utställningen visas en av de teckningar, med alla dess detaljer, som illustrerar hans bok Muitalus sámiid birra (En bok om samernas liv) som utkom 1910. Det är en berättelse om de renskötande samernas liv i början på 1900-talet. År 1917 utkom boken på svenska. Böckerna ingår i samlingen på Skogsmuseet och visas i utställningen.

Johan Turi fick hjälp med boken av den danska konstnären och författarinnan Emelie Demant-Hatt. Till utställningen har hennes färgstarka målning Fjeldsjö lånats in från Lycksele kommuns konstsamling.

Johan Tirén skildrade detaljrikt det norrländska fjällandskapet och samernas liv. År 1900 gjorde han teckningen ”Den skidande lappen”, sedermera känd som Friluftsfrämjandets symbol.

Gerda Tirén, gift med Johan, målade bland annat landskap, genremotiv och barnbilder, som vi ser prov på i utställningen.

Johan och Gerdas son, Nils Tirén, målade framför allt djur. På uppdrag av Sveriges Allmänna Folkskollärarförening arbetade han bland annat med avbildningar i färg till ett åttiotal zoologiska planscher. Några av dessa visas i utställningen.

Nämnas bör också Johans bror, Karl Tirén, känd för sitt arbete att samla in och dokumentera jojkar i Lappland och nord Norge. Hans omfattande material finns i Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Umeå.

Inför Umeå 2014 planeras en utställning i Lycksele utifrån den samiska samlingen. ”Samer i skog” invigs i juni och är ett Umeå 2014-arrangemang som Skogsmuseet genomför i samarbete med Lycksele sameförening och Lycksele Hembygdsgille – även de verksamma på Lyckseles ursprungsplats Gammplatsen, en mötesplats i lappmarken sedan urminnes tider.

Ladda ned högupplöst bild av konstnären

För mer information:
Landstingets konstansvariga Camilla Caster, telefon: 090 785 85 50, 070 256 88 25
Region Västerbottens konstkonsulent, Marielle Nylander, 090 16 57 96, 070-307 72 75
Skogsmuseet i Lycksele, vice vd, Iréne Gustafsson, 0950-177 40

Presskontakt:

Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070-231 93 22, ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

4 december, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer