Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Våtmark – en utställning i fyra delar, på Galleri Alva i november

I november visar galleri Alva och konstnären Leif Markstedt utställningen Våtmark – en utställning i flera perspektiv, baserad på betraktelser av livet. Utställningen pågår mellan den 3 till 28 november 2017, och inleds med vernissage fredag den 3 november kl.12.

Våtmark är en utställning om konstnären Leif Markstedts egen historia, och består av fyra delar; ”Retrospektiv”, ”Jag försökte inbilla mig se en skymt av ett segel”, ”Land” och ”Arvslott”. Grunden till utställningen är det cancerbesked som konstnären fick i början av 2017. När han genomgick behandling mot cancern under våren 2017 och dagligen passerade Galleri Alva väcktes idén att ställa ut.

Kostnären Leif Markstedt föddes 1950 i Murjek, Jokkmokks kommun. Efter filosofistudier i slutet av 60-talet vid Stockholms universitet och ett par år vid Västerås konstskola kom han till Skellefteå som teckningslärare. Efter avstickare till Konsthögskolan i Kassel och även Rom återvände han till Västerbotten och Skellefteå och den skärgårdsö som han kom att bosätta sig på.

Konstnärens ord om utställningen Våtmark

”Retrospektiv” – en utställning av måleri. Filmen som är fyrtio minuter lång äger rum på havsisen i anslutning till min ö. Filmen som är gjord i början av året handlar om inledande orientering mot prospektiv.

”Jag försökte inbilla mig se en skymt av ett segel” – blyerts, grafit. Under hela 80-talet bodde jag ensam och permanent på en skärgårdsö sju kilometer norr om Bjuröklubb. I området finns 30 små öar och längst ut mot öppet hav ligger den ö som inspirerat till den långa teckningen. Jag kallar ön för Salen eller Finrummet eftersom jag åkte dit ut vid speciella tillfällen.

”Land” – blyerts, grafit. Sájmmujåhkå, Sájmmuáhpe, Ribákáhpe, Hávggajávrre, Hávggavuobme är trakter i Gällivare och Jukkasjärvi där jag har ursprung. Är man som jag född i Jokkmokk och har far- eller morföräldrar som också är födda i trakten är det inte ovanligt att man har både svenskt, finskt och samiskt påbrå. De fem bilderna visar delar av s.k. skatteland där jag har samisk härkomst.

”Arvslott” – akvarium med havsvatten, modellera, fotografi. Cancer orsakas av tre faktorer: det genetiska arvet, miljön och slumpen. I mitt fall torde det i huvudsak handla om arvet. Min far, min faster, min farmor och farfar, min moster, morbröder och min morfar fick cancer.

Vernissage, fredag den 3 november kl.12

Utställningen pågår mellan den 3 – 28 november 2017

För mer information
Peter Lundström, Utställningsansvarig Galleri Alva
070-598 94 36, jarl.peter.lundstrom@gmail.com

Presskontakt
Olivia Collin, Region Västerbotten
073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

Skriv ut
1 november, 2017 | Olivia Collin

Kommentarer