Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

När Skellefteå blev Guldstaden

Skellefteå kallas ofta "Guldstaden" på grund av Boliden AB:s långvariga verksamhet i området och det berömda Skelleftefältet som är ett av världens mineralrikaste. Men det är en helt annan historia om Guldstaden än den som Jonas Fahlman  berättar. Han har skrivit en bok om när ett lag från Norrland för första gången blev svenska mästare i ishockey.

Skellefteå kallas ofta ”Guldstaden” på grund av Boliden AB:s långvariga verksamhet i området och det berömda Skelleftefältet som är ett av världens mineralrikaste. Men det är en helt annan historia om Guldstaden än den som Jonas Fahlman  berättar. Han har skrivit en bok om när ett lag från Norrland för första gången blev svenska mästare i ishockey.

Den 4 april 1978 tog Skellefteå AIK SM-guld i ishockey. Jonas Fahlman har träffat tränaren Anders Rönnblom, lagkaptenen Hardy Nilsson och alla de andra i guldlaget. De har samtalat om vägen till guldet, avgörande ögonblick, hockey då och nu samt om livet efter hockeykarriären. Rikligt med statistik finns också med.

Tisdag 22 januari klockan 12:00-12:45, Sjukhusbiblioteket, Skellefteå lasarett, berättar Jonas Fahlman om När Skellefteå blev Guldstaden.

Fri entré!

Skriv ut

3 januari, 2013 | Maria Lundström
 • Namn: Jonas Fahlman
  Född: 1972 i Skellefteå
  Familj: hustrun Karin, sonen Paul, katten Rosie
  Journalistkarriär: bland annat sport- och hockeyreporter på Norra Västerbotten, Västerbottens Folkblad och Expressen samt på TV4 och då även som expertkommentator och programledare. Har skrivit sportkrönikor och recenserat musik.
  Utgivna böcker: Vägen tillbaka - för Skellefteå AIK (2006), Alla tiders elitserie (2008), KHL - en hockeyresa i öst (2010), När Skellefteå blev Guldstaden (2012).
  Webbplats: http://jonasfahlman.se/

Kommentarer