NYHETER 2022-09-13

Skellefteå lasarett i topp för AT-läkare

Skellefteå lasarett placerar sig som landets sjätte bästa sjukhus för AT-läkare och på en första plats vad gäller medicin samt en andra plats i psykiatrikategorin. Detta enligt Sveriges yngre läkares förening, Sylf, som i 22 år rankat sjukhusen genom personliga enkäter.

Bild på Skellefteå lasarett

Skellefteå lasarett rankas i år högst i kategorin medicin, följt av Oskarshamns sjukhus och Växjö lasarett på en delad andraplats.

– Vi är så otroligt glada och stolta. Det är tillsammans och med alla medarbetares hjälp vi lyckats med detta, berättar Marie Jinder, verksamhetschef på medicinsk och geriatrisk klinik vid Skellefteå lasarett.

Rankningen görs av läkare som för närvarande gör sin allmäntjänstgöring, eller som senast december 2021 avslutat sin AT.

– För våra AT-läkare har vi ett genomarbetat och ordentligt introduktionsprogram som vår lokala studierektor Cecilia Johansson håller i. Alla personalkategorier är inblandade i AT-läkarnas inledning, säger Marie Jinder.

Marie Jinder berättar att med negativa faktorer så som personalbrist och bristfälliga lokaler tas nyheten om en första plats extra väl emot.

– Vi erbjuder riktigt bra vård. Och vi erbjuder en bra arbetsplats för AT-läkarna och en bra handledning och resultaten av undersökningen visar just det, säger hon.


Marie Jinder, verksamhetschef.

Engagerade medarbetare höjer betyget

– Vårt sjukhus får väldigt fina betyg och det har vi klinikerna att tacka för. Det som gläder extra mycket är att samtliga svaranden anger att de skulle rekommendera lasarettet som arbetsplats. Det är fantastiska siffror som vi ska göra vårt bästa för att bibehålla. Vi är på rätt väg, säger Skellefteå lasaretts AT-studierektor Anna Hedlund.

Anna Hedlund berättar att placeringen är ett resultat av att AT-organisationen i flera år har arbetat målinriktat med förbättringsarbeten.

– Det har varit ett stort engagemang och det tillsammans med en lösningsorienterad anda är viktiga framgångsfaktorer.  Även primärvården i Skellefteå får fina betyg, särskilt med tanke på den stora brist på specialister som råder. Trots detta är betyget för handledning under primärvårdsplaceringen 5,4. En stor eloge till de engagerade individer som håller skutan flytande!  Jag är så stolt över vårt arbete, säger en glad Anna Hedlund.

Skellefteå lasarett låg i den senaste rankningen på plats 12 och har nu klättrat sex platser. Lycksele ökar 10 placeringar och landar på plats 44 och Norrlands universitetssjukhus placerar sig på plats nummer 46.

Sammanlagt är det 67 sjukhus som är med i undersökningen. Rankingen baseras på frågor om introduktion, handledning, instruktion, utbildning och kollegialt stöd inom de fyra områden medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin.

Undersökningen finns att läsa i sin helhet här.

Tillbaka till nyhetslistan