NYHETER 2021-09-20

Smittan fortsätter att öka

Smittspridningen i Västerbottens län fortsätter att öka, men inte i lika snabb takt som tidigare. 226 positiva fall konstaterades under föregående vecka. Smittan sprids huvudsakligen i åldersgrupper med färre fullvaccinerade och där man inte haft möjlighet att vaccinera sig ännu.

Under vecka 37 analyserades 7 757 prover varav 2,6 procent var positiva, en minskning i antalet analyserade prov jämfört med föregående vecka då 8 969 prov analyserades.

– De nationella rekommendationerna gäller fortfarande. Stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom, även om du är fullvaccinerad. Undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive i affärer och i kollektivtrafik. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan. Om du umgås utanför din närmaste krets ska du göra det smittsäkert, gärna utomhus och håll avstånd, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Smittan sprids huvudsakligen i sociala sammanhang, vid fritidsaktiviteter, på arbetsplatser och skola samt inom familjen. Flest fall finns i Skellefteåområdet, men smittan ökar även i Umeåområdet.

Smittan sprids bland ovaccinerade

– Flest positiva fall finns i de åldersgrupper där vi har lägst andel fullvaccinerade och där man inte har haft möjlighet att vaccinera sig än, säger Stephan Stenmark.

Bland de positiva fallen var 80 i åldersgruppen 0–18 år, 65 i åldersgruppen 19–39 år, 66 i åldersgruppen 40–59 år samt 15 fall bland personer som är 60 år eller äldre.

– Det är jätteviktigt att alla som kan vaccinera sig gör det, framför allt i åldersgrupperna 16–40 år där vi har en lägre vaccinationstäckning. Det finns gott om tider i hela länet. Om du av någon anledning har tagit den första dosen, men inte den andra, se till att ta den andra dosen nu, säger Stephan Stenmark.

Vaccination av 12–15-åringar

Under föregående vecka blev det klart att även 12–15-åringar ska erbjudas möjlighet att vaccinera sig mot covid-19.

– Vi har fått många frågor om när vaccinationerna kommer att starta, och kan nu ge beskedet att de beräknas påbörjas vecka 41. Det är mycket logistik som behöver ordnas, i och med att vi vill vaccinera på skolorna så långt det är möjligt. Mer information kommer när allt är klart, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Fortsatta initiativ till drop in-mottagningar

Region Västerbotten arbetar aktivt med att sänka trösklarna för vaccination. En del av detta är att erbjuda drop in-vaccination. Just nu finns möjlighet för allmänheten att vaccinera sig på drop in på Bolidens hälsocentral, den centrala vaccinationsmottagningen på Nolia samt på Campus Umeå. I torsdags hade Bolidens hälsocentral sitt första drop in-tillfälle.

– Det var otroligt uppskattat, och efter en timme fick jag till och med ringa in extra personal. Vi har fått information om att många utrikesfödda inte vaccinerar sig på grund av svårigheter med att boka tid. För att underlätta för invånarna att vaccinera sig kommer vi därför fortsätta med drop in varje torsdag klockan 9:00–15:00 ett tag framöver, säger Emma Sjöström, avdelningschef på Bolidens hälsocentral.

Aktuella tider för drop in finns på https://vaccinationsbokning.regionvasterbotten.se/

Tillbaka till nyhetslistan