Influensa- och pneumokockvaccination

2019-2020. Vaccination är den effektivaste åtgärden att minska risken för svår influensasjukdom och dess komplikationer. Säsongens vaccin ger skydd mot fyra olika virustyper. Riskgrupper för att drabbas av svår influensa är äldre och personer med vissa kroniska sjukdomar. Pneumokockvaccination minskar risken för att insjukna i svår pneumokocksjukdom i samband med influensasjukdom.

Vaccination mot influensa på 1177 Vårdguiden

Vem behöver influensavaccineras och varför?

Råd och fakta om influensavaccination

Influensavaccination

Region Västerbotten erbjuder rabatterad influensavaccination till följande riskgrupper:

 • personer 65 år och äldre
 • gravida efter graviditetsvecka 16 (gravida som även ingår i en annan riskgrupp rekommenderas vaccination före graviditetsvecka 16)
 • vuxna och barn över 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
  - kronisk hjärtsjukdom
  - kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma
  - andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
  - kronisk lever- eller njursvikt
  - diabetes mellitus
  - tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar pga sjukdom eller behandling

Influensavaccinationen startar i år 19 november. Det bästa är att riskgrupperna vaccinerar sig innan årets slut, för ingen vet exakt när influensan börjar sprida sig.

Var kan man vaccinera sig?

Personer som tillhör riskgrupp betalar 60 kr och övriga 250 kr.

Äggallergiker, dvs de som inte tål att äta mat som innehåller ägg på grund av allergi, kan inte vaccineras mot influensa.

Influensavaccination kring riskgrupperna

Förutom att personer i riskgrupperna rekommenderas vaccination, så bör även deras familj och vårdpersonal kring dessa personer vaccineras för att inte sprida smittan till sin omgivning. Vaccinet ger troligen ännu bättre effekt på yngre än på äldre personer.

Influensavaccination är den effektivaste åtgärden för att både förebygga svår influensasjukdom och dess följdsjukdomar samt minska risken för smittspridning. För de flesta i övrigt friska personer innebär influensa inte farlig sjukdom, men för riskgrupperna kan det medföra mycket allvarliga konsekvenser.

Detta är anledningen till att all vårdpersonal som vårdar personer ur riskgrupperna (t ex inom region, kommunal äldre- och handikappomsorg) rekommenderas att vaccinera sig.

Pneumokockvaccination

Pneumokockvaccination rekommenderas till samma riskgrupper som för influensavaccination, utom för gravida. För de alla flesta räcker det med en vaccination med Pneumovax® (à 219 kronor).

För personer med mycket nedsatt immunförsvar behövs ytterligare ett vaccin (à 520 kronor). Läs mer om rekommendationer angående pneumokockvaccination i Pneumokockvaccination vuxna.

Influensavccination

 

Patientinformation